Adriana Banásová Kultúra

Ak neviete, čo budete robiť dnes večer, navštívte Redutu. Pripravený je Fašiangový koncert s bábkovým divadlom

Slovenská filharmónia (SF) pripravuje Fašiangový koncert, ktorý sa uskutoční dnes 26. januára v bratislavskej Redute. Zahrá ho súbor pre starú hudbu Solamente naturali spolu s tradičným bábkovým divadlom Teatro Posonii.

Ilustračný obrázok k článku Ak neviete, čo budete robiť dnes večer, navštívte Redutu. Pripravený je Fašiangový koncert s bábkovým divadlom
Zdroj: TASR

„Na koncerte bude v svetovej premiére uvedený nový projekt súboru Solamente naturali – Zborník z Lubeníka, ktorý na konci roku 2015 vydali jeho členovia ako CD-nahrávku vo vydavateľstve Pavian Records. Zborník bol objavený v Lubeníku v dome Samuela Nováka, učiteľa na tamojšej evanjelickej škole v rokoch 1873–1909 a od roku 1937 je uložený v oddelení hudobných rukopisov Literárneho archívu Slovenskej národnej knižnice v Martine,“ informuje Martina Tolstova zo SF.

Podľa nej nie sú v zborníku uvedené žiadne poznámky o mieste a čase vzniku, o jeho majiteľovi či zapisovateľovi, ani o autoroch skladieb. Ide o anonymný notovaný rukopis z druhej polovice 18. storočia. Repertoár zborníka tvorí 107 skladieb cirkevnej a svetskej hudby. Na koncerte zaznie pestrá paleta svetských skladieb, ktoré tvoria jeho druhú časť.

Repertoár zasahuje aj do sféry dramatického umenia, konkrétne bábkového divadla, ktoré je súčasťou utorkového večera.

Program Fašiangového koncertu vznikol v spolupráci so súborom Solamente naturali v čele s jeho umeleckým vedúcim, huslistom a violistom Milošom Valentom, ktorý dielo hudobne spracoval. Scenáristické a režijné javiskové spracovanie pripravil bábkoherec Juraj Hamar s ďalším bábkohercom Ivanom Gontkom z divadla Teatro Posonii.

Prečítajte si tiež: Slovenská národná galéria sa konečne dočkala. Začína sa jej dlho očakávaná rekonštrukcia

Foto ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM