Rôzne

Ak máte v mobile túto aplikáciu, meškanie MHD spojov vás už trápiť nebude

Stojíte na zastávke už viac ako desať minúť. Autobus tu už mal byť, no stále neprichádza. Pomyslíte si, vynechal, príde ďalší. Zrazu čakáte už dobrých 15 minút a stále nič. Čo sa deje?

Ilustračný obrázok k článku Ak máte v mobile túto aplikáciu, meškanie MHD spojov vás už trápiť nebude
5
Galéria
Zdroj: TASR

Ak cestujete mestskou hromadnou dopravou, dobre viete, aké dôležité je mať naplánovanú cestu a byť na zastávke včas. Nie všetci máme nastavené hodinky podľa aktuálneho času, a tak sa stáva, že nám spoje občas „ujdú“. Nehovoriac o tom, keď sa čas odchodu na stránke dopravcu odlišuje od času odchodu na cestovnom poriadku vyvesenom na zastávke, keď nasneží alebo keď sa na trase našej linky stane dopravná nehoda…

Pomocník v mobile

Dopravný podnik Bratislava chce verejnosti uľahčiť cestovanie. Dáta o cestovných poriadkoch začal poskytovať do navigácie vo verejnej doprave Ubian.

Tá slúži na rýchle a jednoduché nájdenie odchodov spojov, plánovanie trasy a navigáciu v mestskej a prímestskej doprave. Len si zadáte cieľ cesty a dostanete potrebné údaje o trase z akéhokoľvek miesta – informácie o plánovanom príchode a odchode spojov, prípadne o nasledujúcom najlepšom spojení v prípade zmeškania. Ak zmeškáte spoj, stačí kliknúť na „Nestihol“ a aplikácia vyhľadá nové návrhy na pokračovanie vo vašej ceste.

Aj bez pripojenia na internet

Cez Ubian môžete vyhľadávať cieľové zastávky a naviguje vás aj bez pripojenia na internet. Vďaka pripojeniu na internet však budete môcť vidieť polohy vozidiel na mape aj meškania spojov. Dáta s cestovnými poriadkami sú k dispozícii aj bez mobilného internetu.

„DPB, a. s. plánuje čoskoro poskytnúť do aplikácie aj dáta o aktuálnych polohách vozidiel a ich meškaniach vrátane aktuálnej polohy vozidiel, ktorú momentálne poskytuje 14 dopravcov. V najbližšej dobe plánuje DPB, a. s. spustiť aj zobrazovanie polohy vozidiel v aplikácii, aby cestujúci získali ešte väčší komfort pri cestovaní verejnou dopravou,“ informovala hovorkyňa DPB, a. s. Adriana Volfová.

Kombinované trasy

„Aplikácia bez potreby individuálneho sťahovania dát alebo výberu lokalít pracuje naraz s celou databázou zastávok zúčastnených dopravcov, a teda vie bez obmedzení kombinovať do jednej trasy spoje rôznych druhov dopravy alebo dopravcov,“ uvádza výrobca. Ubian umožňuje aj pešiu navigáciu na miesto prvého nástupu do dopravného prostriedku, prestupy a aj pešiu navigáciu z poslednej zastávky do cieľovej lokality.

Aktuálne spája a naviguje bez obmedzení v mestskej hromadnej doprave a prímestskej doprave, keďže toto sú najviac využívané typy dopravy. V najbližšej dobe pripravuje Ubian zapojenie železničnej a diaľkovej dopravy.

Vo vyhľadávači môžete zadať aj iné miesto odchodu ako je vaša aktuálna poloha a nastaviť aj iný termín odchodu ako je aktuálny čas.

Viac o aplikácii sa dozviete TU.

Ilustračný obrázok

MHD v zime
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM