Rôzne

5 dôležitých rád, ako v lete pohodlne cestovať v MHD

Dodržiavať pitný režim by malo byť v týchto horúčavách samozrejmosťou. Ako si ale poradiť s cestovaním v bratislavskej MHD? Tu je niekoľko rád.

Ilustračný obrázok k článku 5 dôležitých rád, ako v lete pohodlne cestovať v MHD
7
Galéria

Hodnoty na teplomeroch v posledných dňoch dosahovali aj tropických 35 stupňov Celzia. Vydržať v takýchto horúčavách v kancelárii či v zápche cestou z práce dá nášmu telu poriadne zabrať. Našťastie pre nás existuje záchrana v podobe klimatizácie, ktorú si v kancelárii či aute pohodlne zapneme a leto je hneď príjemnejšie.

Klíma v MHD

Poznáte to. Vystávanie na zastávkach v horúčavách nie je žiadna sranda. Keď sa blíži autobus, v duchu sa modlíme, aby bol klimatizovaný.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) má dva typy klimatizovaných vozidiel. Tie, v ktorých sa klíma zapína automaticky akonáhle vonkajšia teplota presiahne 24 stupňov a tie, v ktorých ju vodiči zapínajú na základe centrálnej výzvy dispečingu. Klimatizáciu v nových trolejbusoch a autobusoch ovládajú vodiči.

„Zapnú ju akonáhle vonkajšia teplota presiahne 24 stupňov alebo na základe centrálnej výzvy dispečingu,“ informuje Bratislava24.sk hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Na rozdiel od autobusov a trolejbusov pracuje klimatizácia v električkách automaticky, podľa teploty buď kúri, vetrá alebo chladí.

Rada č. 1 – Neotvárajte okná

Ak nastúpite do vozidla MHD označeného piktogramom klimatizácie, v žiadnom prípade neotvárajte okná! Akékoľvek otvorené okno len zhoršuje energetickú spotrebu vozidiel a spomaľuje dosiahnutie príjemného prostredia vo vozidlách pomocou klimatizácie.

„V električkách a trolejbusoch funguje klimatizácia automaticky podľa hygienických noriem, ktoré zabezpečujú, že vo vozidle cirkuluje nielen chladený, resp. zohrievaný vzduch, ale je zabezpečený aj prívod čerstvého vzduchu zvonka, a to podľa obsadenosti vozidla. Tým je zabezpečené aj vetranie interiéru, a to bez otvorenia čo len jediného okna,“ informuje Volfová.

Rada č. 2 – voda

Počas tohtotýždňovej vlny horúčav, ktorá zasiahla Slovensko, hrozí rad rizík – od dehydratácie, bolestí hlavy až po kolaps. Na pitný režim jednoducho zabúdať netreba. Denne by sme mali vypiť aspoň dva až štyri decilitre tekutín na desať kilogramov telesnej hmotnosti.

Ak máte to „šťastie“ a nastúpite do vozidla MHD, v ktorom práve nie je zapnutá klimatizácia, chladená voda sa vám bude hodiť. Majte nejakú stále pri sebe. Ideálna je voda, prípadne minerálka, nesladený čaj či riedené ovocné šťavy. Piť treba, aj keď človek necíti smäd.

Rada č. 3 – starší sedia

Počas horúčav musia záchranári častejšie zasahovať pre kolapsy. Človek vtedy náhle zbledne, dostaví sa nevoľnosť, môže ho obliať studený pot, stratí na chvíľu vedomie, no po pár sekundách sa začne preberať. Aby sa pohodlne a bezpečne cestovalo aj starším ľuďom, musíme byť všetci trošku ohľaduplní. V horúčavách sú slabší, malátnejší, pustite ich preto sadnúť si.

Rada č. 4 – letný režim

Počas prázdnin je grafikon odchodov autobusov, trolejbusov a električiek iný ako počas školského roka. Niektoré spoje dokonca nepremávajú. Predtým, ako sa niekam vyberiete, si radšej na stránke dpb.sk overte, či a kedy váš spoj pôjde. Vyhnete sa tak zbytočne dlhému postávaniu na ostrom slnku.

Počas letného režimu nebudú premávať napríklad linky 7, 133 a 192.

Rada č. 5 – problémové osoby

Žiaľ, aj „problémové osoby“ v MHD sú každodennou realitou Bratislavčanov. Niekedy nás obťažujú svojím pachom, inokedy vulgárnym vyhrážaním. Kamerový systém vo vozidlách nedokáže zachytiť všetko, a tak odporúčame obrátiť sa na vodiča autobusu. Ak vám prekážajú vo vozidlách ľudia, ktorí javia známky nadmerného požitia alkoholu, návykových látok alebo majú mimoriadne znečistený odev, máte právo vyzvať ich, aby opustili vozidlo.

A čo v prípade, že sa stanete svedkom nejakého incidentu? Samozrejme, nebudeme sa prizerať. Aj v tomto prípade odporúčame obrátiť sa na vodiča alebo kontaktovať políciu. „Vodič sa vie ihneď spojiť s dispečingom DPB, ktorý okamžite vyšle na miesto dispečerské hliadky, zabezpečí príchod polície a v prípade potreby aj príchod RZP,“ uviedla hovorkyňa DPB.

Nezabúdajme, že verejný priestor vytvárame všetci spoločne. Ak zatvárame oči a odvraciame hlavy, nepriamo sa zúčastňujeme na vandalizme a pomáhame devastovať verejné priestranstvá.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM