Rôzne

25 rokov po novembri: Pripomeňte si revolučne udalosti v Bratislave vďaka unikátnym archívnym fotografiám

Po sviečkovej demonštrácii 25. marca 1988 v Bratislave, ktorú brutálne štátna moc potlačila, aj po pražskom Palachovom týždni v januári 1989, bolo jasné, že režim nemá sympatie obyvateľstva. November 1989 ukázal naplno názor ľudí.

Ilustračný obrázok k článku 25 rokov po novembri: Pripomeňte si revolučne udalosti v Bratislave vďaka unikátnym archívnym fotografiám
Zdroj: TASR

Udalosti zo 17. novembra sa komunistická moc snažila ututlať. Správy o zásahu policajtov proti študentom v Prahe sa však šírili po celej republike. V nedeľu 19. novembra v Umeleckej besede vznikla iniciatíva Verejnosť proti násiliu. Pri jej vzniku stáli Ján Budaj, Miroslav Cipár, Ľubomír Longauer, Milan Kňažko, Milan Šimečka či Fedor Gál.

20. novembra predpoludním vzniká v aule Univerzity Komenského prvý slovenský študentský štrajkový výbor.

22. novembra sa koná prvý protest na Námestí SNP, ktorý moderujú Milan Kňažko a Ján Budaj. Ozvučenie na tento povestný míting požičala kapela Tublatanka. O deň neskôr sa protestujúci stretávajú na tom istom mieste a prihovára sa im aj Alexander Dubček.

24. novembra už na Námestie SNP prichádza 100-tisíc ľudí. Večer diváci v televízii sledujú prvé mimoriadne Štúdio Dialóg, v ktorom Milan Kňažko prečíta výzvu na generálny štrajk. Ten sa uskutoční v pondelok 27. novembra.

Pod tlakom verejnosti napokon režim padá. Odstupuje prezident Gustav Husák, vedenie strany, ktorá postupne stráca mocenský monopol. Po tom, čo 10. decembra vzniká v Prahe nová federálna vláda na čele s Mariánom Čalfom, o dva dni sa rodí nový kabinet aj na Slovensku. Vedie ho Milan Čič. Od začiatku decembra môžu občania cestovať do zahraničia bez výjazdnej doložky. Padá železná opona, strihá sa ostnatý drôt na našich hraniciach s Rakúskom.

Udalosti novembra 1989 v Bratislave na záberoch z archívu
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM