Rôzne

Len o trochu viac než polovica obyvateľov Slovenskej republiky má síce dost

Ilustračný obrázok k článku Len o trochu viac než polovica obyvateľov Slovenskej republiky má síce
dost
Zdroj: TASR

Len o trochu viac než polovica obyvateľov Slovenskej republiky má síce dostatok peňazí na bežné fungovanie, ale väčšie výdavky im spôsobujú problémy. Tieto i ďalšie zaujímavé fakty odhalil exkluzívny prieskum spoločnosti Millward Brown.

Výsledky prieskumu budú odprezentované v rámci medzinárodného Dňa bez dlhov, ktorý sa bude konať 15. novembra 2016.

Splácame úvery

Úver spláca v súčasnej dobe viac než polovica Slovákov, pričom 14 percent obyvateľov SR má pohľadávky po splatnosti. „Najčastejšie sa jedná o splatenie bankových pôžičiek, spotrebných úverov a nezaplatených účtov za mobilný telefón,“ spresňuje Markéta Kolářová, hovorkyňa spoločnosti KRUK, ktorá sa špecializuje na správu dlhov finančných inštitúcií a zákazníkov z korporátov.

Práve ľudia vo finančnej tiesni, ktorí nie sú schopní splácať svoje záväzky, sa môžu v dňoch 14. až 16. novembra v rámci Dňa bez dlhov, zadarmo poradiť s odborníkmi o tom, ako riešiť svoju zložitú finančnú situáciu.

„Odborní poradcovia budú k dispozícii na deviatich kontaktných miestach po celom Slovensku – v komunitných centrách Človeka v ohrození, v zariadeniach neziskových organizácií: Depaul Slovensko a Domov sv. Jána z Boha ako aj na autobusových staniciach v Bratislave a v Košiciach,“ informuje Kolářová.

Zdroj: TASR

Ako riešiť dlhy

„Viac než tretina Slovákov niekedy v minulosti meškala s platením svojich záväzkov a každý siedmy Slovák by sa v prípade neschopnosti splácať dlhy vyhýbal kontaktu s veriteľom. V rámci Dňa bez dlhov preto ponúkame možnosť bezplatne prebrať situáciu s odborníkom a zostaviť jasný plán ako dlhy prestať prehlbovať a začať ich riešiť,“ hovorí Kolářová.

V rámci prieskumu bola oslovená reprezentatívna vzorka tisícky obyvateľov Slovenskej republiky. Závery ukazujú, že Slováci, i napriek deklarovanej vysokej finančnej gramotnosti, často nevedia ako problémy s dlhmi efektívne riešiť.

• 51 percent obyvateľov SR spláca v súčasnej dobe úver. Častejšie sa jedná o zamestnaných ľudí (57 percent) a v strednom veku (35 až 44 rokov; 68 percent).

• 57 percent Slovákov tvrdí, že má základnú úroveň znalostí v oblasti financií, všeobecne sa orientuje v ponukách bánk a ostatných finančných inštitúcií, nemá však znalosti o konkrétnych finančných produktoch.

• 51percent Slovákov hodnotí svoju finančnú situáciu ako „strednú“; majú dosť peňazí na bežné fungovanie, ale väčšie výdavky im spôsobujú problémy. Dvanástim percentám obyvateľov SR často dôjdu peniaze pred koncom mesiaca a nemajú dostatok financií ani na pokrytie svojich základných potrieb.

• 36 percent obyvateľov SR priznáva, že v minulosti meškali s platbou a 14 percent Slovákov má pohľadávky po splatnosti.

• 73 percent Slovákov uprednostňuje v prípade problémov so splácaním dohodu s veriteľom, 14 percent obyvateľov SR by sa však snažilo vyhnúť sa kontaktu s veriteľom či firmou, spravujúcou pohľadávky a 2 percentá Slovákov by čakali na rozhodnutie súdu.

„Slováci sú relatívne dosť zadĺžení, ale zároveň vedia s dlhmi žiť a snažia sa naplniť svoje záväzky. Ak to nie je z ich súčasného príjmu možné, použijú na splátky svoje úspory, snažia sa s veriteľmi dohodnúť, obmedzia svoje výdavky, a až následne vyhľadajú pomoc rodiny. Najčastejšie sa pritom na rodinu obracajú predovšetkým mladší dlžníci,“ doplnila Kolářová.

Peniaze - eurá
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM