Alexandra Húsková Samospráva

Zvládne Bratislava tentokrát zimu lepšie? Pozrite sa, aké novinky má mesto prichystané

Vedenie mesta kontrolovalo pripravenosť posypovej techniky na zimnú pohotovosť. Vedenie mesta sa počas intenzívnych rokovaní cez rok s dodávateľom dohodlo na viacerých zlepšeniach, ktoré majú viesť k zefektívneniu zimnej údržby počas nadchádzajúceho zimného obdobia.

Ilustračný obrázok k článku Zvládne Bratislava tentokrát zimu lepšie? Pozrite sa, aké novinky má mesto prichystané
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V priestoroch dodávateľskej spoločnosti A.R.K. technické služby sa primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal spoločne s poslancami mestského zastupiteľstva Jozefom Uhlerom a Radovanom Jenčíkom stretli s konateľom dodávateľskej spoločnosti Janom Ludvíkom, ktorá zabezpečuje pre mesto zimnú údržbu a spoločne kontrolovali pripravenosť posypovej techniky.

„Bratislava má hustú cestnú sieť. O niektoré komunikácie sa staráme my, o iné mestské časti. Pre občanov je však dôležité len to, aby boli cesty v zime odhrnuté a posypané bez ohľadu na to, kto sa má o ne starať. Práve s týmto cieľom sme pripravili viaceré opatrenia, ktoré by mali viesť k efektívnejšej zimnej údržbe,“ povedal na úvod primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Pri viacerých zmluvách, ktoré sme počas roka skontrolovali, sme sa snažili s dodávateľmi vyrokovať zefektívnenie služieb za nezmenený obnos financií. S dodávateľom A.R.K. technické služby sme sa spoločne dohodli na viacerých vylepšeniach v prospech Bratislavčanov,“ doplnil primátor.

Novinky v zimnej službe

Novinky v zimnej údržbe sa týkajú najmä rozmiestnenia sypačov pred ohláseným snežením na jednotlivé kritické rajóny, čo umožní rýchlejšie zásahy techniky priamo v mestských lokalitách.

Ide napríklad o lokality konečnej MHD Dvojkrížna, Potočná ulica, Koliba, Kramáre Vlárska, v Petržalke v areáli spol. RAKI, pod Mostom Lafranconi a pod.

Ďalšou novinkou je preventívny posyp krízových miest, vďaka ktorému sa roztopia prvé milimetre napadnutého snehu. Používať sa bude najmä v kopcovitých rajónoch alebo rajónoch, na ktorých v prípade väčšieho spádu snehu vznikajú kritické situácie (nájazdy na mosty, Koliba, Kramáre, Dlhé Diely a pod.).

Na sypačoch sú tiež umiestnené GPS monitorovacie zariadenia, vďaka ktorým bude možné vidieť, kde sa práve nachádzajú. Mapa vozidiel je dostupná na webstránke mesta v banneri na hlavnej stránke, na ktorej môžu občania vidieť maketu vozidla, rýchlosť vozidla a druh vozidla (sypač, multikára a pod.).

Zároveň mesto vyzvalo mestské časti, aby z dôvodu lepšej synchronizácie zimnej údržby poskytli mestu kontakt na pracovníka zodpovedného za zimnú údržbu v každej mestskej časti, aby bolo možné aktivity lepšie koordinovať. Mesto sa bude zároveň riadiť jednou profesionálnou predpoveďou počasia.

Dispečeri budú tiež naďalej pravidelne denne kontrolovať spoločensky významné a frekventované komunikácie podľa zoznamu schváleného počas minulej sezóny.

Prečítajte si aj: Zima bez dopravného kolapsu? Mesto už teraz uvažuje, ako zlepšiť zimnú údržbu. Toto by sa malo zmeniť

„Máme za sebou už aj prvé výjazdy sypačov. Aktuálne je v našom areáli pripravená technika a 2000 ton posypového materiálu.Údržba v hlavnom meste je zložitejšia oproti iným mestám na Slovensku, Bratislava je mesto s najvyššou intenzitou dopravy na Slovensku. Verím, že prijaté preventívne opatrenia zimnú údržbu zefektívnia,“ uviedol Jan Ludvík, konateľ A.R.K. technické služby.

Zimná pohotovosť začína 1.decembra


Zimná pohotovosť obvykle oficiálne začína 1. decembra, vždy podľa začiatku platnosti Operačného plánu zimnej údržby, ktorý predkladá Magistrát Hl. mesta Bratislava.

Ak by začalo snežiť skôr, dodávateľská spoločnosť je pripravená vyraziť do ulíc okamžite.

Tento rok bude zimnú údržbu zabezpečovať 43 sypačov, 11 multikár, 1 snehová fréza a 92 ručných pracovníkov v teréne.

V súčasnej dobe hl. mesto zabezpečuje zimnú údržbu na miestnych komunikáciách I. a II. triedy a prejazdných úsekoch ciest I. až III. triedy v celkovej výmere 4 354 046 m2, zimnú údržbu námestí, verejných priestranstiev, chodníkov a lávok na mostoch vo výmere 264 680 m2, 249 zastávok MHD, 257 ník MHD a 1 228 priechodov pre chodcov, rovnako ako čistenie podchodov vo výmere 7 609 m2.

Prečítajte si aj: Do opravy ciest by sa mohla investovať miliarda eur. Blýska sa našim cestným komunikáciám na lepšie časy?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM