Maros Palesch Rôzne

Župa proti drogám, aj na školách

BRATISLAVA - BSK, 21.06.2011. Pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi sa dnes na Úrade Bratislavskej župy konala konferencia Drogové závislosti v Bratislavskom kraji.

Jej cieľom bolo informovať verejnosť, najmä koordinátorov drogovej prevencie pôsobiacich na 60-tich stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavskej župy, o škodlivých účinkoch drog na ich zdravie a o realizácii účinných foriem prevencie drogových závislostí. Súčasťou konferencie je aj výstavka výtvarných prác s protidrogovou tematikou zo stredných škôl. ** „Užívanie drog ničí konkrétny mladý život, ale veľmi výrazne ovplyvňuje a ničí celé rodiny ako také. Bratislavská župa preto v rámci prevencie podporuje kolektívne športové aktivity, ktoré sťahujú deti z ulíc. Týmto spôsobom sa snažíme vyplniť ich voľný čas činnosťami, ktoré nie sú pre nich škodlivé,“** povedal predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo na konferencii. Ako ďalej pokračoval, užívanie drog je istou odpoveďou na stres aj tlak komunity, prípadné kastovanie.

Všetky stredné školy a školské zariadenia v pôsobnosti Bratislavskej župy majú vypracované preventívne protidrogové programy. „Práve prostredníctvom kvalitných preventívnych programov musí byť venovaná pozornosť žiakom na formálnom aj neformálnom vzdelávaní, teda na teoretickom a praktickom vyučovaní,“ doplnil Pavol Frešo. Zároveň poznamenal, že drogovej problematike venuje župa náležitú pozornosť a pripomenul aj úspešný boj BSK za zakázanie predaja syntetických drog v crazy shopoch.

Významnou oblasťou v realizácii prevencie drogovej závislosti je spolupráca škôl so špecializovanými zariadeniami a inštitúciami, mimovládnymi organizáciami a občianskymi združeniami. Školy spolupracujú napríklad s Centrami pedagogicko – psychologických činností, Policajným zborom SR, Ligou proti rakovine, AT sanatóriom MUDr. I. Novotného – Centrum pre liečbu drogových závislostí, OZ Športom ku zdraviu, NO Lepší svet, s Nadáciou Dobrý anjel, Slovenským červeným krížom a mnohými ďalšími. Stredné školy a školské zariadenia v pôsobnosti BSK realizovali viaceré projekty, najčastejšie zamerané na podporu zdravia a životného štýlu. Napríklad Gymnázium A. Einsteina uskutočnila projekt „Spolu sme hustejší“, Pedagogická a kultúrna akadémia v Modre projekt „Zdravá škola“, SOŠ Na pántoch projekt „S tebou a o tebe“ a Gymnázium Malacky zas projekt „Športom proti drogám!“.   Mnohé školy a školské zariadenia realizovali miestne, komunitné a medziškolské aktivity v rámci Európskeho týždňa boja proti drogám. Napríklad SOŠ Račianska uskutočnila projekt „Zober loptu nie drogu“ a Gymnázium A. Einsteina robilo výtvarnú súťaž na tému „Láska je najväčšia droga“. Študenti SOŠ dopravná na Sklenárovej ulici zas vytvorili hraný dokument podľa skutočného príbehu, ktorý bol financovaný z Protidrogového fondu. K aktivitám s najväčšou účasťou žiakov patria výchovné koncerty a projekcie DVD a filmov s protidrogovou tematikou (Pedagogická a sociálna akadémia Bulová, Gymnázium Pezinok).

Zdroj: BSK, Iveta Tyšlerová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM