han

Zsuzsová na súde ODMIETLA, že si u nej objednal vraždy Kočner a tvrdí: Svedok klame!

Obžalovaná Alena Zsuzsová tvrdí, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára Jána Kuciaka a tiež pripravované vraždy prokurátorov.

Ilustračný obrázok k článku Zsuzsová na súde ODMIETLA, že si u nej objednal vraždy Kočner a tvrdí: Svedok klame!
3
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Odmietla tiež, že si mal u nej vraždy objednať Marian Kočner. Vyplýva to z jej pondelkovej výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.

„Neexistuje o tom žiadna komunikácia ani svedecká výpoveď, okrem protichodných výpovedí Zoltána Andruskóa,“ zdôraznila s tým, že jeho výpovede považuje za klamstvá. Nie je podľa nej ani žiadny dôkaz o tom, že by si ktorúkoľvek z vrážd u nej objednal Marian Kočner. „Napriek tomu to obžaloba uvádza,“ podotkla.

Ďalej uviedla, že Zoltánovi Andruskóovi nikdy nedala žiadne peniaze za žiadnu vraždu. Potvrdila, že sa zoznámili približne v roku 2010. Komunikácia extrahovaná z aplikácie Threema podľa nej nie je úplná a mala byť upravovaná. Tvrdí, že význam emotikonov vysvetlila.

Na čo neodpovedala?

Na prípadné otázky prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, rovnako ako Marian Kočner, odmietla odpovedať. Zdôvodnila to tým, že sú podriadení špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica, s ktorým sa mala v minulosti stretnúť.

Tvrdí, že v prípravnom konaní vypovedala pod tlakom zastrašovania a urážok zo strany orgánov činných v trestnom konaní a „neskutočným lynčom médií“. Podotkla, že trpí panickou poruchou.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav M. a Tomáš Sz. dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Matúša Harkabusa mrzí, že Zsuzsová odmietla odpovedať na otázky prokurátorov. „Mali sme na ňu dosť otázok. Platí to obdobne aj o Marianovi Kočnerovi,“ uviedol. V súvislosti s komunikáciou medzi obvinenou a Kočnerom prostredníctvom internetovej aplikácie povedal, že „sú tam určité veci, a tých vecí nie je málo, ktoré nie sú vysvetliteľné inak ako tak, že sa bavia o niečom zlom“.

Viac k prípadu

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian Kočner., Alena Zsuzsová., Dušan K. a Darko D. Tomáš Sz. bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Ďalšie aktuálne témy

FOTO: Alena Zsuzsová na pojednávaní v súdnej sieni
3
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM