Adriana Banásová Rôzne

Zrušený DOD v parlamente sa opäť obnoví. Peter Pellegrini chce v tradícii pokračovať

Národná rada SR otvorí tento rok svoje brány verejnosti. Vlani sa deň otvorených dverí (DOD) nekonal, vtedajší šéf parlamentu Pavol Paška ho totiž zrušil. Odvolával sa na šetrenie. Jeho nástupca Peter Pellegrini tradíciu obnoví. Parlament má byť totiž podľa neho pre ľudí otvorený.

Ilustračný obrázok k článku Zrušený DOD v parlamente sa opäť obnoví. Peter Pellegrini chce v tradícii pokračovať
Zdroj: TASR

DOD zvyčajne pripadol na 1. septembra, teda na Deň Ústavy SR.

„Parlament a areál Bratislavského hradu musia byť otvorené verejnosti. Hradný kopec musí byť miesto, kde to žije,“ vysvetlil Pellegrini dôvod, prečo sa rozhodol deň otvorených dverí obnoviť. Program sa ešte pripravuje.

Okrem stretnutí s poslancami by mal návštevníkov čakať aj kultúrny program. Je možné, že sa opäť bude konať hradná cyklistická časovka.

Počas DOD púšťajú poslanci ľudí do svojich klubov, verejnosť sa môže pozrieť do rokovacej sály, vyskúšať si, aké to je sedieť na mieste ktoréhokoľvek poslanca, dokonca aj na mieste predsedu parlamentu. Ľudia sa môžu porozprávať s poslancami priamo na miestach, kde sa prijímajú zákony.

V uplynulých rokoch, keď sa DOD konalo, boli jeho súčasťou aj rôzne sprievodné akcie, vrátane časovky. Zaviedol ju Paška a súťažili v nej Peter Sagan aj bratia Peter a Pavol Hochschornerovci.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM