Kultúra

Zreštaurovanú pietu premiestnili z popraviska do farského parku v Jarovciach

Vzácnu barokovú pietu umiestnili po jej rekonštrukcii v parku pri kostole sv. Mikuláša.

Ilustračný obrázok k článku Zreštaurovanú pietu premiestnili z popraviska do farského parku v Jarovciach
Zdroj: internet

Vzácnu barokovú pietu, ktorá sa bezmála 300 rokov nachádzala na okraji bratislavskej mestskej časti Jarovce, umiestnili po jej rekonštrukcii v parku pri kostole sv. Mikuláša. Podľa zachovaných správ, ktoré sa tradovali po generácie, bola na jej pôvodnom mieste, šibenica.

„Táto cesta mala byť prekliata a prinášať naveky iba nešťastie. Miesto popraviska mala označovať práve pieta,“ povedal historik a poslanec miestneho zastupiteľstva Juraj Hradský, podľa ktorého dôvodom na premiestnenie bolo predovšetkým to, že pre vzácnu sochu našli bezpečnejšie a tichšie prostredie.

„Madona doplnila inštalovaný stĺp so sv. Floriánom a sv. Mikulášom, patrónom kostola, vo farskom parku,“ spresnil Hradský. Dodal, že na pôvodnom mieste je na vysokom stĺpe osadená kópia sochy.

Chátranie Madony

Barokovú Madonu s mŕtvym Kristom v náručí odviezli na reštaurovanie v januári tohto roka. Pod jej chátranie sa, okrem času, podpísala aj zvýšená frekvencia dopravy v posledných rokoch. Z viacerých ponúk zvíťazila cena sochára a reštaurátora Igora Maršalku, ktorý za 8600 eur zreštauroval sochu aj nosný stĺp a vytvoril aj kópiu piety.

Madona s mŕtvym Kristom v náručí, ktorá je ukážkou ľudového baroka, je vytvorená z pieskovca. V roku 1727, ako je uvedené na stĺpe plastiky, ju dal zhotoviť Tamas Wutawitz.

Čítajte aj: Slovák vymyslel nielen padák, ale aj nákupný košík

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM