Alexandra Húsková Rôzne

Zrazu ich máme doma - malé, skoro neviditeľné "zvieratká". Nejde pritom o žiadnych domácich miláčikov, ale o vši

Poznáte pojem pedikulóza? Znie to podobne ako pedikúra, nie je to však nič príjemne a týka sa presne opačného konca tela a to hlavy. Názov je odvodený z latinského pediculus capistis – voš detská. Ako ich nájdeme a ako sa ich zbaviť, vám prinášame v článku.

Ilustračný obrázok k článku Zrazu ich máme doma - malé, skoro neviditeľné "zvieratká". Nejde pritom o žiadnych domácich miláčikov, ale o vši
Zdroj: TASR

Aj vy sa pýtate ako je to možné, že v 21.storočí riešime vši? Sú imúnne!?

Z odbornej literatúry vyplýva že výskyt vší detskej sa v posledných 10-tich rokoch na celom svete zvyšuje. USA sa týmto problémom intenzívne zaoberá posledné dva-tri roky. Je to spôsobené stratou účinnosti odvšivovacích prípravkov v dôsledku rezistencie vší voči insekticídom, ktoré tieto prípravky obsahujú.

Výskyt vší má kolísavý charakter. Údaje z rôznych krajín o výskyte vší sa pohybujú v rozmedzí od 2 až do 60 percent. Štatisticky presné údaje ale nie sú k dispozícii vzhľadom na to, že výskyt vší nepodlieha povinnému hláseniu prenosných ochorení, informovala Katarína Nosálová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZSR).

Ako na to? Mechanicky aj chemicky

Nájsť voš môže byť skôr náhoda, v niektorých odtieňoch vlasov sa hľadajú naozaj ťažko. Odporúča sa vlasy pri preventívnom hľadaní namočiť a naniesť kondicionér. Použiť treba hrebeň „všivák“ s hustými zubami a vlasy nad bielym obrusom, či nad vaňou, postupne po pramienkoch vyčesať.

Či sa voš vo vlasoch vyskytla, potvrdí aj nález hníd. Častokrát ani nevieme, čo vlastne hľadáme. Sú to maličké, takmer neviditeľné žltobiele slzičky, pevne prichytené na vlasoch. Od lupín, či iných smietok vo vlasoch sú rozoznateľné práve tým, že sa nedajú dať z vlasu ľahko preč. Ak sú do 1 cm od povrchu hlavy, sú ešte živé a je predpoklad, že voš je vo vlasoch niekde prítomná. Hnidu treba ručne stiahnuť nechtami a živá by mala na papieri prasknúť. Keď sa hnida nachádza ďalej od korienkov, mala by byť mŕtva, prípadne ide už iba o vyliahnutý vačok. Tie však tiež treba z vlasov povyťahovať.

Ideálnou kombináciou zbavenia sa vší je mechanické odstránenie vší a hníd a ošetrenie vlasov prípravkom proti všiam dostupným na trhu (v súčasnosti je na trhu šampón, dezinsekčný spray, vlasový gél, kondicionér). V súčasnosti je aj mnoho druhov, ako napríklad Paranit, či Hedrin, ktoré sú na rastlinnej báze a mali by zadusiť nielen vši, ale aj hnidy.

Ošetrenie šampónom musia absolvovať všetci členovia rodiny, či kolektívu v rovnakom čase. Veľmi dôležité je postupovať presne podľa návodu na prípravku a podľa neho kúru opakovať v doporučenom čase od prvého ošetrenia.

Existujú teórie, že vši nejdú do zafarbených vlasoch, nie je to však pravidlo a nedá sa na to spoliehať.

„Babské recepty“ doporučujú rôzne octové kúry, používanie čajovníkového oleja do šampónov ako prevencia (voňa oleja vši údajne odpudzuje) – modernejším sa stalo dôkladné prežehlenie vlasov po tenkých pramienkoch žehličkou na vlasy (kedy sa predpokladá, že horúce platne žehličky spália aj hnidy, ktoré vo vlasoch zostali), dostupný je aj elektrický hrebeň na vši a hnidy.

Odvšivenie členov rodiny však ešte nie je všetko

Kde sa vši najčastejšie nachádzajú a čo treba spraviť:

  • v posteľnej a osobnej bielizni, ktorú treba vyvariť resp. vyprať pri vysokých teplotách, dôkladne vysušiť a vyžehliť, vyžehliť,
  • v šáloch a čiapkach,
  • v plyšových hračkách, ktoré je treba tiež vyprať a postriekať dezinfekčným prostriedkom,
  • hrebeňoch, kefách, čelenkách, gumičkách – treba ich tiež ošetriť prípravkom na lezúci hmyz a pravidelne čistiť detergentnými prostriedkami, prípadne prostriedkami s obsahom chlóru,
  • dôkladne povysávať koberce a čalúnenia,
  • opakované kontroly vlasov členov rodiny v priebehu minimálne dvoch týždňov

Nájdenie vší treba oznámiť

Pri nájdení vší u dieťaťa je nutné informovať triedneho učiteľa. Podľa doporučnie Úradu verejného zdravotníctva pri sporadickom výskyte vší by mal triedny učiteľ (prípadne iný pedagóg alebo zdravotnícky pracovník) vykonať ráno vykonať prehliadku vlasatej časti hlavy u všetkých detí v školskom kolektíve.

Ak sa do 21 dní od prvého výskytu vši v kolektíve neobjavia, možno ohnisko považovať za skončené. Ale ak sa v priebehu 21 dní objavia vši aj u ďalších detí v kolektíve, vykonajú sa represívne opatrenia. V tom prípade opatreniam podlieha i dieťa, u ktorého už prebehlo odvšivenie, nakoľko v zamorenom kolektíve mohlo dôjsť k jeho opakovanému infikovaniu.

Pri hromadnom výskyte, kedy sa jedná o postihnutie 2 a viacerých detí kolektívu, triedny učiteľ čo najskôr (do 48 hodín) zvolá mimoriadne rodičovské združenie. Nakoľko opatrenia je nevyhnutné vykonať naraz u všetkých členov kolektívu, rodičia si spoločne s pedagógmi stanovia presný termín (napr. najbližší víkend), kedy sa vykoná dezinsekčná akcia (zneškodnenie lezúcich vší a hníd účinným dezinsekčným prostriedkom), uvádza sa v stanovisku ÚVZ SR.

Fakty

Voš patrí medzi cudzopasníkov, ktorí sa živia krvou hostiteľa a sú schopní parazitovať iba na človeku. Žije vo vlasoch, ale može sa vyskytnúť v obočí, brade, či fúzoch. Samček dosahuje veľkosť 2–3 mm, samička 2,9–3,5 mm. Voš detská má ústne ústroje prispôsobené k bodaniu a saniu. Živí sa prúdiacou krvou, v intervale približne 2–3 hodiny. Najčastejšie sú nájdené v spánkovej oblasti a na záhlaví.

Samičky kladú denne 3–4 vajíčka (hnidy) ku koreňom vlasov pevným, prakticky nerozpustným tmelom. Vývoj vší z vajíčok cez larválne štádia až k dospelému jedincovi trvá priemerne 20 dní. Dospelé samičky žijú priemerne 3 týždne. Za život nakladú asi 100–140 vajíčok. Mimo vlasov vie voš prežiť maximálne 24 hodín.

Vajíčka (hnidy) zostávajú na vlasoch i po vyliahnutí vší. Živé hnidy sú žltobiele s rozmermi 0,8× 0,3 mm, po vyliahnutí sú priesvitné.

Voš neskáče, ale vie rýchlo loziť. Zdrojom nákazy je zavšivený človek, preto sa vši rýchlo šíria najmä u detí v kolektívoch medzi 2 až 12 rokom, keďže sa pri hrách dotýkajú hlavami. Zdrojom však môže byť aj požičiavanie hrebeňov, čiapok a šálov. Rovnako môže voš preliezť z goliera na šaty druhých v spoločných skrinkách.

Okrem oznamu v triede medzi príznaky patria škriabanie sa, svrbenie hlavy a nepokojné dieťa. Samotné vši nie sú nebezpečné, ani život ohrozujúce. „Vo veľmi ojedinelých prípadoch môže dôjsť k zapáleniu raniek po poškriabaní,“ vyjadrila sa Beata Kartousová, lekárka pre deti a dorast.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky

Ilustračné foto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM