Kultúra

Známy bratislavský kazateľ vydal knihu o stvorení sveta, nie však podľa Biblie

O kresbe, čo ožila je názov knihy spisovateľa Daniela Pastirčáka. Je to rozprávkový príbeh o stvorení sveta, ale nie podľa Biblie, aj keď autor je známy bratislavský kazateľ.

Ilustračný obrázok k článku Známy bratislavský kazateľ vydal knihu o stvorení sveta, nie však podľa Biblie
Zdroj: TASR

Dej sa začína, keď Veľký kresliar pierkom urobil bodku do ničoho. Tá sa rozprskla do tisícov zlatých a čiernych bodiek, čím zažiarilo svetlo a začernela sa tma. Príbeh pokračuje kreslením priestoru, vesmírnych telies, oceánu, zeme a všeličoho iného. Pribúdali rastliny, zvieratá a zelenomodrá planéta sa hemžila životom. Čitateľ sa dozvie, ako Veľký kresliar nakreslil podivného tvora – človeka, nad ktorým sa voda zasmiala, tráva, stromy a kvety od údivu prevracali oči, zvieratá sa od smiechu váľali po zemi.

Text je na každej strane či dvojstrane spestrený farebnými obrázkami Daniely Olejníkovej. Táto ilustrátorka knihu napísala slovami farieb a spisovateľ ju namaľoval obrazmi slov. Vraj je to čítanie a pozeranie pre deti i rodičov. Rozprávka pozná jazyk, v ktorom bol svet napísaný, vie čítať písmo napísané pierkom, čo neváži nič. O tom príbehu je kniha Daniela a Daniely.

Daniel Pastirčák sa narodil v Prešove. Absolvoval Strednú umeleckú priemyselnú školu v Košiciach a Bratislave. V súčasnosti pôsobí ako kazateľ Cirkvi bratskej.

Píše poéziu aj prózu, spolupracuje s rozhlasom i televíziou. Debutoval v roku 1993 knihou pre deti Damianova rieka – rozprávky o láske a večnosti. Okrem literatúry sa venuje aj divadelnej a výtvarnej tvorbe.

Daniela Olejníková patrí medzi najvýraznejšie osobnosti súčasnej slovenskej knižnej ilustrácie. Vyštudovala odbor grafika a iné médiá na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Venuje sa najmä digitálnej ilustrácii, no rada tvorí aj inými výtvarnými technikami (linoryt, akvarel, akryl).

Je držiteľkou Plakety BIB 2013 za knihy V melónovom cukre a Trinásť. Spolu s Damianom Pastirčákom má grafické štúdio Limb. Damian je Danielov syn a postaral sa o grafickú úpravu knihy, ktorá vyšla vo vydavateľstve Slovart.

Foto: Daniel Pastirčák (vľavo).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM