Správy

Zlé správy pre rodičov: Bratislava od septembra zvýši výšku školného! Dôvodom aj inflácia

Zvýšenie výberu školného za jednotlivé typy štúdia sú v rozpätí od dvoch do štyroch eur mesačne.

Ilustračný obrázok k článku Zlé správy pre rodičov: Bratislava od septembra zvýši výšku školného! Dôvodom aj inflácia
Zdroj: TASR/František Iván

Hlavné mesto zvýši od 1. septembra výšku školného pre základné umelecké školy (ZUŠ) a centrá voľného času (CVČ).

Vyplýva to z návrhu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o určení výšky príspevku, ktorý vo štvrtok schválilo bratislavské mestské zastupiteľstvo. Magistrát to odôvodňuje okrem iného infláciou.

Zároveň však zavádza zľavu pre deti z viacdetných rodín.

„Zvýšenie poplatkov za štúdium, školné navrhujeme z dôvodov všeobecne známych: vysoká miera inflácie, enormné zvýšenie nákladov na štúdium a tiež fakt, že táto výška nebola upravovaná od roku 2016,“ konštatuje dôvodová správa.

O koľko eur viac?

VZN stanovuje nové členenie „kategórií“ výšky výberu školného na ZUŠ, ktoré zosúlaďuje výber školného s typom štúdia tak, ako ich určuje vyhláška o ZUŠ.

Zvýšenie výberu školného za jednotlivé typy štúdia sú v rozpätí od dvoch do štyroch eur mesačne.

V prípade CVČ stúpne výška príspevku pre zákonného zástupcu člena záujmového útvaru o dve eurá, pre rodičov o jedno až dve eurá, pre plnoletých členov záujmových útvarov do 25 rokov o dve až štyri eurá a pre plnoletých členov záujmových útvarov o tri až päť eur.

Nové VZN však v reakcii na zvýšenie životných nákladov rodín zavádza aj možnosť zníženia školného pri viacdetných rodinách.

Po konzultácii s riaditeľmi škôl by sa malo školné znížiť pre žiakov ZUŠ a školských zariadení CVC tak, že za tretie a každé ďalšie dieťa v rodine sa bude uhrádzať polovica výšky príspevku.

Možnosť o vrátenie

Pre spravodlivý výber príspevku v CVČ sa tiež podľa hlavného mesta ustanovuje možnosť požiadať o jeho vrátenie v niektorých prípadoch.

Ide napríklad o predčasné ukončenie účasti v záujmovom útvare zo závažných zdravotných dôvodov a z dôvodov sťažených podmienok účasti (napríklad zmena bydliska).

Prípadne z dôvodu prerušenia prezenčného vyučovania z dôvodu vyššej moci (napríklad z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie alebo výnimočného stavu).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM