Samospráva

Zišli by sa vám peniaze pri organizovaní kultúrnych akcií? Do piatku môžete požiadať kraj o dotáciu

Kultúrne zariadenia i umelecké telesá pôsobiace v Bratislavskom kraji môžu pre svoju činnosť využiť ešte v tomto roku granty Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). V rámci mechanizmu tzv. Regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry im kraj prerozdelí do konca septembra celkovo 400.000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Zišli by sa vám peniaze pri organizovaní kultúrnych akcií? Do piatku môžete požiadať kraj o dotáciu

O dotácie v rámci výzvy, ktorá bola vypísaná 15. júla, možno požiadať ešte do piatku 7. augusta. Dotácie sa týkajú ôsmich oblastí aktivít, od prezentácie a ochrany kultúrneho dedičstva či podpory neprofesionálnej a ľudovej kultúry až po aktivity v jednotlivých umeleckých odvetviach a medziodborové umelecké aktivity.

„Základnou myšlienkou tejto schémy je idea, že kultúra nie je nadstavbou, ale základom spoločnosti a to, že ak sa nerozvíja kultúra, nerozvíja sa ani spoločnosť,“ uviedla riaditeľka Odboru cestovného ruchu a kultúry BSK Zuzana Šajgalíková. Ako dodala, dotačná výzva je preto orientovaná na projekty s potenciálom rozvíjať komunitnú i regionálnu kultúru, ale aj umenie, ktoré presahuje regionálny rámec.

Hoci na podanie žiadosti ostáva iba pár dní, podľa Šajgalíkovej to žiadatelia môžu bez problémov stihnúť. „Stačí vypísať jednoduchý formulár, ktorý možno nájsť na stránke BSK a doplniť ho o základné povinné prílohy – popis projektu, rozpočet a popis činnosti žiadateľa,“ informovala Šajgalíková.

Prijaté žiadosti bude posudzovať deväťčlenná Rada Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) pre kultúru a umenie a ďalších deväť nezávislých odborníkov z oblasti kultúry. V prípade menších dotácií rozhodne o ich udelení predseda BSK, v prípade dotácií nad 2500 eur bude podporené žiadosti schvaľovať septembrové zastupiteľstvo BSK.

Celkovou filozofiou dotačného mechanizmu je podľa predsedu BSK Pavla Freša dať najavo, že ak sa v kraji vyvíjajú kultúrne aktivity, ktoré si zaslúžia podporu, kraj im túto podporu poskytne.

„Chceme, aby sa z dotačnej schémy stala tradícia, ktorá bude súčasťou programu samosprávneho kraja nezávisle na tom, kto je aktuálne vo vedení BSK,“ uviedol Frešo.

Dotačná schéma je súčasťou Stratégia rozvoja kultúry v Bratislavskom samosprávnom kraji na roky 2015 – 2020. Stratégiu schválili krajskí poslanci na júnovom zasadaní zastupiteľstva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM