Jakub Haršany Správy

Zichyho palác sa zmení na miesto, kde sa budú riešiť čitateľské záhady

Už zajtra odštartuje nový projekt, organizovaný mestskou časťou Staré Mesto, pod názvom Palácová herňa čítania.

Ilustračný obrázok k článku Zichyho palác sa zmení na miesto, kde sa budú riešiť čitateľské záhady
5
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavské Staré Mesto pripravilo pre deti v školskom veku tvorivý program, ktorý je zameraný na čítanie s porozumením. Čítať sa však nebudú len knihy.

„Chceme, aby sa stal Zichyho palác miestom, v ktorom si všetky generácie nájdu priestor pre kultúrne vyžitie. Chceme tiež stimulovať u detí a mladých vzťah ku kultúre a umeniu. Je to dôležitá stratégia, ako budovať kultúru v Starom Meste tým, že si vychovávame už u mladej generácie jej budúcich predstaviteľov i príjemcov,“ informovala o význame projektu Ľubica Janegová, vedúca oddelenia kultúry v Starom Meste.

Pátranie po knižke či príbehu

Pri čítaní sa nebude vždy len sedieť a počúvať, ale účastníci projektu budú aj tancovať a hýbať sa, maľovať, spievať, recitovať či prednášať vlastné myšlienky.

Projekt začína sériou „pátračských“ podujatí. „Deti musia prostredníctvom riešenia hádaniek a indícií, strategických hier spojených s tancom, hudbou, výtvarným umením a čítaním hľadať súvislosti, ktoré ich dovedú ku knižke alebo príbehu,“ prezrádza priebeh programu Janegová.

Predstavenia však budú mať aj pokračovanie. Knižku či príbeh si deti budú musieť dopátrať. Záverečné indície budú mať v knižniciach v mieste ich bydliska alebo v Bibiane – Medzinárodnom dome umenia pre deti.

Prečítajte si aj: Bibiana pripravila pre deti zaujímavé projekty aj mravčiu farmu

„Takto si deti prejdú svoju dobrodružnú cestu ku knihe. Veríme, že sa týmto spôsobom naučia aj oveľa hlbšie porozumieť čítaným a počúvaným textom. Takéto podujatia podporujú u detí nielen ich intelekt, ale aj emocionalitu a umelecké cítenie,“ povedala Janegová.

Predstavenia zatiaľ v októbri a novembri

Prvé diel podujatia je na programe už zajtra a riešiť sa bude záhada Tajomný grifeľ. Každé predstavenie sa uskutoční v priestoroch Zichyho paláca so začiatkom o 16. hodine. „V októbri a novembri spúšťame skúšobnú sériu. A potom aj na základe záujmu verejnosti nastavíme ďalej periodicitu tohto podujatia,“ dodala na záver Janegová.

Projekt nadväzuje na autorský model Timotey Vráblovej Ihrisko čítania pre deti a dospelých a je realizovaný v spolupráci s Tanečnou školou Viery Sádovskej, ktoré v minulých rokoch veľmi úspešne pracovali pri rozvíjaní kultúry čítania u detí.

Čítajte aj: Začalo sa podujatie o dejinách i budúcnosti výpočtovej techniky na Slovensku

Ilustračný obrázok

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM