Rôzne

Zelená stavba na Mierovej sa štverá do výšky. Domáci sa búria

Viacerí obyvatelia z lokality v okolí Hraničnej, Mierovej a Gagarinovej ulice v bratislavskom Ružinove nesúhlasia s výstavbou nového bytového komplexu Treenium v takej podobe, ako ju prezentuje investor.

Ilustračný obrázok k článku Zelená stavba na Mierovej sa štverá do výšky. Domáci sa búria
Zdroj: internet

Viacerí obyvatelia z lokality v okolí Hraničnej, Mierovej a Gagarinovej ulice v bratislavskom Ružinove nesúhlasia s výstavbou nového bytového komplexu Treenium v takej podobe, ako ju prezentuje investor. Potvrdila to hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová. Podľa v súčasnosti platného stavebného povolenia je totiž možná výstavba do výšky deviatich poschodí, na webovej stránke projektu si ale záujemcovia môžu vyberať z ponuky bytov až po 18. poschodie.

Zelené bývanie

Projekt má podľa developera priniesť do tejto lokality novú víziu zeleného bývania a zároveň sa má stať výrazným zeleným prvkom hlavného mesta. Investor taktiež hovorí o jeho unikátnom architektonickom koncepte.

„Jeho súčasťou budú vertikálne umiestnené vysunuté záhrady a živý strom v každom byte. Nepôjde pritom o žiadne malé stromčeky. Architekti navrhli stavbu tak, aby zniesla záťaž a poskytla komfort vybraným slovenským drevinám ako sú breza, lipa, či hrab,“ približuje developerská spoločnosť Greefin Group.

Okrem toho je vo vnútrobloku navrhované zelené átrium a na streche oddychová zóna, ktorej súčasťou má byť jazierko, detské ihrisko či priestor na grilovanie.

Navýšenie stavby odôvodňuje investor zvýšeným dopytom, keďže stavba má byť okrem unikátnosti aj finančne dostupná a má spĺňať predstavy potenciálnych záujemcov o bývanie. „Stavba sa momentálne uskutočňuje v súlade s právoplatným stavebným povolením,“ ubezpečuje spoločnosť s tým, že už požiadala o navýšenie stavby, avšak v danej veci zatiaľ rozhodnuté nebolo.

Takú žiadosť ale neeviduje ani ružinovský stavebný úrad, žiadne stanovisko nevydávalo ani hlavné mesto. Na otázku, kedy a koho teda požiadali o povolenie, investor následne uviedol, že „momentálne prebiehajú úkony smerujúce k zmenovému procesu stavby ako takej, kde záverom ma byť zmena stavby pred jej dokončením.“

Najviac deväť podlaží

Podľa Šebovej má investor stavebné povolenie z roku 2009 na budovu v tvare L, kde jej najväčšia časť má deväť podlaží. „Na stavebnom úrade zatiaľ neevidujú žiadosť o zmenu stavby pred dokončením v zmysle jej navýšenia,“ povedala ružinovská hovorkyňa.

Spoločnosť podľa nej doteraz požiadala len o termín predĺženia výstavby a konanie v tejto veci stále prebieha. Zároveň v tejto súvislosti zdôraznila, že starosta Dušan Pekár bude trvať na tom, aby investor staval v súlade s vydaným stavebným povolením a v tejto veci mal požiadať primátora Iva Nesrovnala, aby nevydal súhlasné záväzné stanovisko na navýšenie stavby.

Hlavné mesto nič o zmenách nevie

„Vedenie mestskej časti si nevie v tejto lokalite výstavbu v takej výške ako prezentuje investor predstaviť. Utrpeli by tým najmä obyvatelia neďalekých bytových domov ako aj blízkej rodinnej zástavby,“ dodala Šebová.

K investičnému zámeru sa zatiaľ nevyjadrovala ani mestská samospráva. „Hlavné mesto k stavbe Treenium nevydalo žiadne stanovisko – k investičnému zámeru ani k investičnej činnosti a sekcia územného plánovania ani neeviduje žiadosť o takéto vyjadrenia,“ uviedla ešte minulý týždeň hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Podľa nej nie je pritom zároveň ani možné začať so stavbou na základe stavebného povolenia vydaného na úplne inú stavbu, s inou funkčnou náplňou, priestorovým usporiadaním a dopravnými nárokmi.

Podľa dostupných informácií z magistrátu bolo na dotknutom pozemku na rohu ulíc Mierová a Gagarinova vydané územné rozhodnutie z roku 2007 a stavebné povolenie z roku 2009 na stavbu „Polyfunkčný objekt INVERSO – Hraničná, Mierová, Gagarinova, Bratislava“ pre spoločnosť Zenith Commerce LTD, so sídlom v Londýne.

V maximálne deväťpodlažnom polyfunkčnom objekte, ktorý bol výškovo riešený stupňovito, bolo navrhnuté bývanie, administratíva, obchod a služby. „Na stavebný úrad bola podľa našich informácií doručená žiadosť o predĺženie platnosti stavebného povolenia spoločnosť Greefin Group, pričom ide predĺženie stavebného povolenia pre vyššie uvedenú stavbu "INVERSO“.

Rozhodnutie v rukách stavebného úradu

V takom prípade však môže konať iba stavebný úrad.

Investor v tejto súvislosti zdôraznil, že bude rešpektovať stanoviská príslušných úradov a v prípade nesúhlasného stanoviska bude projekt realizovaný v pôvodne navrhovanej výške.

Túto skutočnosť vraj nezatajuje ani potenciálnym záujemcom o kúpu bytu.

„Každý záujemca, ktorý dnes prejaví záujem o byt na vyššom ako deviatom poschodí je o súčasnom stave projektu korektne informovaný. Ak sa rozhodne zložiť rezervačný poplatok a nedôjde k realizácií projektu v navrhovanej podobe 18 poschodí, spoločnosť mu uvedený rezervačný poplatok vráti,“ dodáva spoločnosť.

Čítajte aj: Ružinov mení stratégiu pri stavebných uzáverách

Zelená stavba na Mierovej sa štverá do výšky. Domáci sa búria
3
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM