Rôzne

Zdvihnite hlavu k oblohe: Hvezdárne a planetáriá sa počas víkendu otvoria pre verejnosť

Osobitosť Dňu hvezdární a planetárií v tomto roku pridajú oslavy 100. výročia založenia Medzinárodnej astronomickej únie (IAU). Budú trvať celý rok 2019 a ponesú sa pod mottom "100 rokov pod jednou oblohou".

Ilustračný obrázok k článku Zdvihnite hlavu k oblohe: Hvezdárne a planetáriá sa počas víkendu otvoria pre verejnosť
5
Galéria
Zdroj: TASR

Deň hvezdární a planetárií sa na Slovensku spája s poslednou nedeľou pred jarnou rovnodennosťou. V roku 2019 je touto nedeľou 17. marec, niektoré hvezdárne budú pre verejnosť otvorené už v sobotu 16. marca. Patronát nad podujatiami Dňa hvezdární a planetárií na Slovensku má Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove, informoval o tom portál astro.sk.

Zoznam podujatí Dňa hvezdární a planetárií je zverejnený na webovej stránke Slovenského zväzu astronómov. Podujatia, ktoré pripravujú astronomické zariadenia na Slovensku, vychádzajú z tradície Európskeho dňa planetárií, založenej v 90. rokoch 20. storočia v talianskom meste Brescia.

Do Dňa hvezdární a planetárií zapojené zariadenia „pripravujú výber toho najzaujímavejšieho z astronomických programov, pútavé praktické ukážky“. Pritom sa návštevníci budú môcť oboznámiť s výsledkami odbornej činnosti a s množstvom zaujímavostí zo zákulisia astronómie a výskumu vesmíru, uviedol portál astro.sk.

Na medzinárodnej úrovni sa Deň hvezdární a planetárií začal sláviť z iniciatívy Združenia priateľov planetárií (L'Associazione Amici dei Planetari, AAP) v meste Brescia od roku 1991. AAP bola založená v roku 1986 a začala s popularizáciou pozorovaní oblohy. Na medzinárodnej úrovni stála AAP pri založení Dňa planetárií, ktorý sa koná v druhú marcovú nedeľu.

V ďalších krajinách sveta pripravujú akcie pri príležitosti tohto dňa od roku 1995 členovia Medzinárodnej spoločnosti planetárií (International Planetarium Society, IPS). Tento deň sa využíva na podporu šírenia poznatkov týkajúcich sa astronómie a na oboznamovanie verejnosti s prácou v astronomických zariadeniach.

Medzinárodná astronomická únia (IUA) je mimovládne združenie profesionálnych astronómov celého sveta. Založená bola v roku 1919, jej poslaním je podporovať a zaisťovať rozvoj astronómie formou medzinárodnej spolupráce. V tomto čase má 11 024 indivi­duálnych členov v 107 štátoch. Z tohto počtu je 82 krajín vrátane Slovenska národnými členmi IUA. Tá spolupracuje s niekoľkými svetovými vedeckými organizáciami. IUA má sídlo v Paríži.

Foto: ilustračné

Hvezdárne
5
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM