Rôzne

Vedci budú pracovať z domu! Obávajú sa koronavírusu

Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied odporúča zamestnancom a doktorandom, ktorí sa pohybovali po rizikových oblastiach v zahraničí, aby zostali doma.

Ilustračný obrázok k článku Vedci budú pracovať z domu! Obávajú sa koronavírusu
23
Galéria
Zdroj: TASR

Homeoffice majú mať počas 14 dní a pravidelne si pri tom monitorovať telesnú teplotu.

Necestujte na kongresy

Okrem toho predsedníctvo SAV odporúča zamestnancom, aby zvážili nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. Rozmyslieť by si mali napríklad účasť na medzinárodných podujatiach v cudzine, ale aj na Slovensku. „Rovnako je dôležité zvážiť vstup na pracovisko aj v prípade podozrenia, že rodinný príslušník alebo iná blízka osoba sa ocitli v situácii potenciálneho kontaktu s infekciou,“ uvádza sa na webe SAV.

Hygiena ako najlepší recept

Na Slovensku zatiaľ nový koronavírus nebol potvrdený. Vedeckí pracovníci Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV ako prevenciu odporúčajú pravidelne si umývať ruky mydlom alebo dezinfekčným gélom, nekýchať do dlaní, ale do lakťového ohybu alebo do papierovej vreckovky, dbať na čistenie dotykových povrchov, ako sú kľučky, mobily, stôl a podobne. Tiež zbytočne nepodávať ruky a vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky prechladnutia alebo ochorenia dýchacieho traktu. Virológovia odporúčajú vyhýbať sa cestovaniu, ak to nie je nevyhnutné.

Slovensko sa pripravuje na koronavírus
23
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM