KAW Rôzne Správy

Zastávka na znamenie: Ako signalizovať, že chcete vystúpiť či nastúpiť do autobusu?

V minulých mesiacoch pribudli v Bratislave zastávky na znamenie. Musíme mávať na vodiča, keď chceme nastúpiť?

Ilustračný obrázok k článku Zastávka na znamenie: Ako signalizovať, že chcete vystúpiť či nastúpiť do autobusu?
2
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský dopravný podnik v posledných mesiacoch zmenil viacero pravidelných zastávok na zastávky na znamenie.

Mávať netreba

Mnohých cestujúcich spomínané zmeny znepokojili a mysleli si, že na tej „svojej“ zastávke zrazu budú musieť na vodiča mávať, aby zastavil. To však nie je potrebné. Stačí, keď na zastávke budete pokojne stáť na viditeľnom mieste. Vodič vás už z diaľky uvidí a autobus zastane.

„Cestujúci pri čakaní na zastávke môže, ale nemusí dávať znamenie vodičovi. Musí však stáť v priestore zastávky, aby ho vodič videl. Vodič je povinný zastaviť na zastávke na znamenie vždy, pokiaľ sa tam nachádza cestujúci bez ohľadu na to, na akú linku cestujúci zamýšľa nastúpiť,“ upresnila pre Bratislava24.sk hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

Vystúpenie na znamenie

Na paniku pri vystupovaní rovnako nie je dôvod. Ak nemáte v dosahu červené tlačidlo STOP, nič vážne sa nedeje a autobus by vás nemal odviezť o zastávku ďalej ako je tá „vaša“. Celkom postačí, ak stlačíte zelené tlačidlo pri dverách, ktoré slúži ako signalizácia vystupovania.

„Cestujúci pri výstupe na zastávke na znamenie dáva vodičovi znamenie buď stlačením tlačidla STOP vo vozidle alebo stlačením dopytového tlačidla na otvorenie dverí. V oboch prípadoch to vodičovi signalizuje, že cestujúci mieni na zastávke vystúpiť. Šofér je povinný zastať v oboch prípadoch použitia,“ vysvetlila Adriana Volfová.

Autobus MHD 2
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM