Kultúra

Zapisujte si do kalendárov! Obľúbený medzinárodný festival spoznal TERMÍN

Obľúbený festival oslavuje štvrť storočia a avizuje viacero noviniek. Poznačte si termín.

Ilustračný obrázok k článku Zapisujte si do kalendárov! Obľúbený medzinárodný festival spoznal TERMÍN
Zdroj: Facebook.com/Filmový festival Jeden svet

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa do Bratislavy vráti 17. októbra. Namiesto týždňa bude trvať desať dní naživo a ďalších sedem dní bude prístupný online.

Festival oslavuje 25 rokov a pri tejto príležitosti avizuje viacero noviniek.

Patrí medzi ne aj nová vizuálna identita.

Svieža zmena

„Pri príležitosti výročia sme sa rozhodli osviežiť tvár Jedného sveta tak, aby bola pre každého rozpoznateľná, výrazná a aby jasne odrážala pribúdajúce roky najstaršieho dokumentárneho festivalu na Slovensku,“ hovorí riaditeľka festivalu Eva Križková. „Zároveň sme chceli aby reflektovala pestrosť a diverzitu nášho tímu, spôsobu práce a filmov, ktoré nášmu diváctvu prinášame,“ dodáva k novému logu a dizajnu festivalu, ktoré vytvorilo grafické štúdio andrej&andrej. To sa postaralo aj o nový vizuál neziskovej organizácie Človek v ohrození, ktorá je hlavným organizátorom festivalu dokumentárnych filmov.

Sprievodný program

Jubilejný 25. ročník sa bude konať od 17. do 28. októbra v čerstvo zrekonštruovanom Kine Lumiére, ktoré bude dejiskom takmer celého podujatia. „Chceme pre divákov a diváčky vytvoriť priestor, v ktorom môžu tráviť spolu čas. Medzi jednotlivými projekciami nebudú musieť nikam odchádzať, pretože priamo v priestoroch kina pre nich budeme mať prichystaný sprievodný program,“ opisuje Križková.

Iba naživo

Tohtoročný Jeden svet chce divákov spojiť naživo. Filmy preto prvýkrát od pandémie nebudú počas trvania festivalu k dispozícii aj online. „Cez partnerský portál Dafilms sa tento rok sprístupní desať filmov, ktoré budú po skončení festivalu dostupné bez obmedzenia online od 29. októbra do 3. novembra,“ spresňujú organizátori.

Súčasťou festivalu sú opäť aj Dni zmeny. Workshop, ktorý sa uskutoční 21. až 23. októbra v Bratislave, bude otvorený nielen filmárom, kreatívnym ľuďom z audiovízie, ale pre všetkých umelcov. „Hľadáme umelecké projekty o ľudských právach a/alebo sociálnych alebo environmentálnych otázkach,“ dodávajú organizátori k podujatiu, ktoré budú tradične tvoriť workshopy pre umelcov, stretnutia s odborníkmi a tvorba kampane so spoločenským dopadom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM