Rôzne

Začal sa 11. ročník Letnej školy, ktorú organizuje EÚ pre študentov z Mexika

11. ročník Letnej školy je otvorený. Tento rok sa na Letnej škole zúčastňuje 61 mladých ľudí z Mexika a po prvý raz aj dve študentky z Kazachstanu.

Ilustračný obrázok k článku Začal sa 11. ročník Letnej školy, ktorú organizuje EÚ pre študentov z Mexika
Zdroj: TASR

Na pôde Ekonomickej univerzity (EU) v Bratislave v pondelok 4. júla slávnostne otvorili 11. ročník Letnej školy, ktorú pravidelne organizujú pre mexických študentov z Technologického inštitútu v Monterrey (TEC – Monterrey) v rámci dlhoročnej spolupráce medzi týmito dvoma vzdelávacími inštitúciami.

Tento rok sa na Letnej škole zúčastňuje 61 mladých ľudí z Mexika a po prvý raz aj dve študentky z Kazachstanu, z Univerzity v Alma-Ate. Letná škola potrvá do 29. júla.

„Študentov sme rozdelili do dvoch skupín a budú sa orientovať na dve témy – ako realizovať obchod v krajinách strednej a východnej Európy a na marketing. Pre frekventantov EU pripravila prednášky, semináre a workshopy. Štúdium sa realizuje prevažne v anglickom jazyku, niektoré prednášky týkajúce sa slovenských reálií či histórie budú v španielčine,“ informoval vedúci Centra severoamerických štúdií na EU v Bratislave Peter Rusiňák.

Navštívia aj Národnú banku Slovenska

Ako spresnil, študenti v rámci študijného programu navštívia aj Národnú banku Slovenska (NBS) a firmu Lenovo. Na záver Letnej školy frekventanti vypracujú záverečnú prezentáciu na tému, ktorú si vyberú. Záverečné práce vyhodnotia a študenti získajú diplom o absolvovaní Letnej školy EU v Bratislave.

„Ekonomická univerzita pripravila pre účastníkov aj bohatý kultúrno-spoločenský program s cieľom oboznámiť ich s históriou Slovenska, s pamiatkami a prírodnými krásami našej krajiny,“ uviedla garantka programu Letnej školy EU, predstaviteľka občianskeho združenia Priatelia Mexika na Slovensku, ktorá už roky spolupracuje s Technologickým inštitútom v Monterrey, Danka Pašteková.

Program pre študentov

Študenti si pozrú historické centrum Bratislavy, pôjdu na výlet loďou na Devín, navštívia takisto múzeum keramiky v Modre, vinárske múzeum v Pezinku a hrad Červený Kameň.

„V dňoch 21. – 24. júla spoločne navštívime aj východné a stredné Slovensko, kde si pozrieme Spišský hrad, historické mesto Levoča, hrad Stará Ľubovňa, Pieniny, Červený Kláštor, Vysoké Tatry, Múzeum SNP v Banskej Bystrici a ďalšie zaujímavé miesta,“ uviedla Pašteková.

Mnohí študenti a pedagógovia z TEC Monterrey v minulých rokoch už navštívili Ekonomickú univerzitu v Bratislave a zúčastnili sa aj na Dňoch mexickej kultúry na Slovensku, ktoré každý rok koncom mája organizuje Danka Pašteková aj s členmi súboru mexických tancov Magisterial, ktorý založila pred mnohými rokmi a dodnes je jeho umeleckou vedúcou.

Spoluorganizátorom tohto podujatia je tradične aj Ekonomická univerzita v Bratislave a Veľvyslanectvo Mexika v SR so sídlom vo Viedni.

Čítajte aj: Zahraniční študenti sa spojili s neziskovou organizáciou pre dobrú vec

Letná škola
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM