Alexandra Húsková Rôzne

Zábery, z ktorých ešte aj dnes behá mráz po chrbte: 21. august 1968 v Bratislave zachytený na unikátnych fotkách!

Šok, hrôza a dunenie vojenskej techniky. Vojaci, tanky a vystrašení obyvatelia. Tak to vyzeralo na Slovensku, keď nás pred 47 rokmi v noci z 20. na 21 augusta obsadili armády Varšavskej zmluvy. Pozrite si fotogalériu unikátnych záberov z Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Zábery, z ktorých ešte aj dnes behá mráz po chrbte: 21. august 1968 v Bratislave zachytený na unikátnych fotkách!
Zdroj: Ústav pamäti národa

Pred 47 rokmi u nás došlo k šokujúcej udalosti. Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska v roku 1968 bola komunistickou stranou označovaná za vstup spojeneckých vojsk a niesla krycí názov Operácia Dunaj.

Išlo o vpád vojsk piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy na čele so Sovietskym zväzom (ZSSR, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko). Vojská NDR sa síce na inváziu tiež pripravili, ale v poslednej chvíli bola ich účasť odvolaná z Moskvy.

Invázne vojská, ktoré na územie ČSSR vstúpili v noci z 20. na 21. augusta 1968, obsadili väčšinu strategických miest po celej krajine. Operácie sa zúčastnilo asi pol milióna mužov a okolo 5 tisíc tankov, velenie mal v rukách sovietsky armádny generál I.G. Pavlovskij. Vstup sovietskych vojsk ukončil „Pražskú jar“ a nastúpila politika normalizácie…

Vojaci, obrnené vozidlá a tanky prešli celou krajinou, Bratislavu nevynímajúc. Kolóny obrnených vozidiel „vítali" aj demonštranti z radov študentov.

Na fotografiách môžete vidieť nápisy, ktoré pokrývali Bratislavu s textami : „Domov! Von! Chceli sme federáciu, máme okupáciu!“

Aj keď to tak malo vyzerať, sovieti mierumilovne neprišli. Počas prvého dňa vstupu „spriatelených“ vojsk v Bratislave prišlo o život niekoľko ľudí, medzi nimi mladučká Danka Košanová – zastrelená na schodoch Univerzity Komenského, Peter Legner – učeň chemickej školy, bol postrelený na Nám.SNP, Stanislav Sivák – zastrelený odrazenou guľkou na Šafárikovom námestí, lodný kapitán Ján Holík – zomrel priamo na Šafárikovom námestí, po strele do hlavy.

Na území vtedajšieho Československa sa udáva počet okolo 90 obetí. Za ich smrť však nikto nebol potrestaný.

Posledný ruský vojenský transport bol z Československa vypravený až v roku 1991.

Tieto udalosti pripomínajú archívne fotografie, pri ktorých miestami až zovrie hrdlo.

Foto: Ústav pamäti národa (Ján Kučerák)

Vpád ruských vojsk na Slovensko - atmosféra v Bratislave
33
Galéria
Zdroj: Ústav pamäti národa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM