ESL Správy Samospráva

Za hádzanie petárd hrozia mastné pokuty. Akú pyrotechniku môžete odpáliť?

Petardy sú nebezpečné pre ľudí, zvieratá a znečisťujú ovzdušie.

Ilustračný obrázok k článku Za hádzanie petárd hrozia mastné pokuty. Akú pyrotechniku môžete odpáliť?
7
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

V Bratislave platí celoročne zákaz používať zábavnú pyrotechniku a týka sa to aj Silvestra. Pokutu 500 eur môžete dostať dokonca aj za väčšiu prskavku! Primátor Matúš Vallo už avizoval, že tento rok budú mestskí policajti kontrolovať dodržiavanie nariadenia prísnejšie.

Ignoranti

Napriek platnému zákazu používania zábavnej pyrotechniky na celom území hlavného mesta sa opakovane nájdu jednotlivci ktorí dávajú prednosť petardám, či použitiu inej zábavnej pyrotechniky. Pyrotechnika však predstavuje nebezpečenstvo nielen pre tých, ktorí s ňou manipulujú, ale aj pre vtáctvo a iné zvieratá, ktoré majú mnohonásobne citlivejší sluch a hluk výbuchov je pre nich extrémom.

Okrem fyzického a psychického ohrozenia zvierat je pyrotechnika škodlivá aj pre kvalitu nášho ovzdušia. „Prosíme všetkých obyvateľov mestskej časti, aby dali prednosť, v rámci možností v kruhu najbližších, takým druhom zábavy, ktorej súčasťou nebude pyrotechnika, lampióny alebo iné prvky, ktoré môžu mať negatívny vplyv na naše životné prostredie,“ uvádza vedúca oddelenie životného prostredia Daniela Vašková Kasáková.

V prípade potreby osláviť príchod Nového roku 2021 s pyrotechni­kou je podľa platného a účinného Všeobecne záväzného nariadenia č. 9/2016 o používaní pyrotechnických výrobkov na území hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislava možné použiť iba pyrotechniku kategórie F1, teda napríkla prskavky do 30 centimetrov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM