Ľuba Lesná Kultúra

Významný umelecký čin: SND sa vrátilo k špičkovému dielu slovenského dramatika

Slovenské národné divadlo (SND) po mnohých rokoch opäť uvádza hru významného slovenského dramatika Petra Karvaša Polnočná omša. Skvelá inscenácia mala premiéru tento víkend.

Ilustračný obrázok k článku Významný umelecký čin: SND  sa vrátilo k špičkovému dielu slovenského dramatika
Zdroj: Dnes24.sk

V priestoroch štúdia SND sa za štedrovečerným stolom odohráva osud navonok usporiadanej rodiny Kubišovcov. Je december 1944. Končí sa vojna. Cez osud a postoje členov rodiny autor predstavuje vzorku obyvateľov Tisovho Slovenského štátu. Karvaš ale ide ešte ďalej, nanajvýš brilantne analyzuje nielen vtedajšiu spoločnosť. Hra má totiž oveľa univerzálnejší charakter. Hovorí o ľudskej zbabelosti, pokrytectve, o tom, ako človeka znetvorí, ak rezignuje na morálku a miesto nej sa zahalí do pretvárky.

Aj gardista, aj arizátorka, aj partizán

Mama je silne veriaca katolíčka. Otec je nevýrazný úradník, ktorý tým, že udá svojho šéfa, dostane jeho miesto. Jeden syn je partizán, druhý gardista, ktorý sa dokonca zúčastnil na masových popravách nežiaducich občanov, teda Židov a tých, čo pomáhali Židom. A dcéra je arizátorka. Ich podnájomníkom je nemecký poručík Brecker.

Strach, čo bude ďalej

Počas príprav na štedrovečernú večeru jednotliví členovia rodiny odhaľujú svoje tajomstvá. Nečakane sa vráti chorý syn partizán. Brecker ho zastrelí. Všetkých ovládne strach, čo sa stane ďalej. Ten spôsobí totálne odokrytie aj tých najtajnejších pohnútok jednotlivých postáv.

Výnimočná hra, dôstojné prevedenie

Výnimočnú kvalitu Karvašovej hry podčiarkuje scéna Toma Cillera a výborné herecké výkony Petry Vajdovej, Anny Javorkovej, Richarda Stankeho, Dana Heribana, Milana Ondíka a Dominiky Kavaschovej.

Dramaturgické skrátenie textu len zvýraznilo jeho kvalitu. Mladý režisér Lukáš Brutovský svoju koncepciu založil na nie vždy vhodnej expresívnosti, zachádzajúcej miestami do grotesknosti.

Foto: SND

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM