Tomáš Stupavský Rôzne

Výťažok z Plesu v opere pôjde na dobrú vec. Viac ako 220-tisíc eur pomôže deťom v ohrození života

Výťažok z tohtoročného Plesu v opere, viac ako 220-tisíc eur, poputuje do štyroch Kliník detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny. Ide o kliniky poskytujúce najvyšší stupeň špecializovanej starostlivosti pre detských pacientov v ohrození života.

Ilustračný obrázok k článku Výťažok z Plesu v opere pôjde na dobrú vec. Viac ako 220-tisíc eur pomôže deťom v ohrození života
Zdroj: TASR

Peniaze si rozdelia rovným dielom a využijú ich na zlepšenie prístrojového vybavenia.

„Existujú zariadenia, ktoré sú špecifické pre určitý typ ochorenia alebo pre určitý typ detí. Pomoc v podobe príspevku na špeciálne prístroje je rozhodne obrovská a v klinickej praxi veľmi cenená,“ povedal Marián Hargaš z Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU a DFNsP Bratislava, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre pediatrickú anestéziológiu a intenzívnu medicínu.

Napríklad III. Klinika pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny v Košiciach využije darované peniaze na zakúpenie anestéziologického prístroja. „Okrem intenzívnej starostlivosti tieto pracoviská zabezpečujú aj manažment pacientov, teda operatívnu a tú anestéziologickú časť. Finišuje rekonštrukcia detskej fakultnej nemocnice, boli postavené nové operačné sály, čiže tento prístroj bude určite vhodnou voľbou,“ uviedla prednostka kliniky Mária Pisarčíková.

Peniaze pôjdu pre kliniky v štyroch mestách

„Financie využijeme veľmi rýchlo, prístroje v zdravotníctve sú neskutočne drahé,“ skonštatoval prednosta Kliniky detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice v Martine Slavomír Nosáľ. Priblížil, že časť peňazí sa využije na kúpu prenosného anestéziologického prístroja a kúpu monitora alebo iného špecializovaného prístroja pre lôžkové oddelenie. Po ich zakúpení tak klinika škrtne dve položky z dlhého zoznamu vecí, ktoré potrebuje.

Spomínané kliniky, ktoré si prerozdelia výťažok, sú v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a Košiciach. Každá z nich ročne hospitalizuje v priemere od 350 do 700 pacientov vo veku do 19 rokov.

Ide o detských pacientov so závažnými traumami, poraneniami lebky a mozgu, mnohopočetnými zlomeninami, poraneniami hrudníka, brušných orgánov a panvy, akútnymi respiračnými zlyhaniami, úrazmi, otravami, novorodencov s vrodenými vývojovými chybami, ale aj pacientov v procese onkologickej liečby.

Finančný výťažok od hostí z Plesu v opere sa už aj v minulosti využil na dobročinné ciele. „Od roku 2010 sa nám vďaka jeho hosťom podarilo prekročiť magickú hranicu vyzbieraných prostriedkov – spolu je to už viac ako milión eur,“ priblížila riaditeľka plesu Andrea Cocherová. Peniaze putovali na podporu Detského kardiocentra v Bratislave, kultúrne podujatia pre znevýhodnených občanov a tiež predčasne narodeným deťom a ich rodinám.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM