Rôzne

Výstavbe diaľnice D4 padne za obeť takmer 20 hektárov vinohradov

S výrubom viníc medzi Račou a Svätým Jurom sa začalo už koncom minulého roka. Ide pritom o jednu z najcennejších vinohradníckych oblastí na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Výstavbe diaľnice D4 padne za obeť takmer 20 hektárov vinohradov
7
Galéria
Zdroj: TASR

Príroda čoraz častejšie ustupuje developerským projektom a iným veľkým investíciam. Takáto situácia nastala aj v prípade výstavby diaľničného obchvatu Bratislavy, pre ktorú zrovnajú so zemou tisícky metrov štvorcových cenných viníc.

Vyrúbu takmer 20 hektárov viníc

Výstavba diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 sa stále naplno nerozbehla. Podľa posledných informácií by mali stavebné práce plným tempom odštartovať v priebehu marca.

Prípravné práce však prebiehajú už od konca minulého roka, kedy sa začalo napríklad s výrubom viníc medzi bratislavskou mestskou časťou Rača a Svätým Jurom. Práve týmto územím bude v budúcnosti viesť nový obchvat, čo však veľmi nepotešilo miestnych vinohradníkov.

Podľa informácií portálu Pravda.sk padne výstavbe za obeť takmer 20 hektárov viníc v okolí Rače, Vajnôr a Svätého Jura. Pritom ide o jednu z najcennejších vinohradníckych oblastí v krajine, ktorá sa nachádza pod úpätím Malých Karpát.

Dostanú odškodné

Najviac utrpelo Poľnohospodárske družstvo Vajnory, ktoré pre novú diaľnicu prišlo o 16 hektárov rodiacich vinohradov. „My sme tam mali osemročný vinohrad, ktorý nám teraz začína najlepšie rodiť, a šiel dole,“ povedal pre Pravda.sk predseda PD Vajnory Branislav Brúder. Ako ďalej uvádza portál, pozemky sa v katastri mestskej časti Vajnory vykupovali za 84 eur za štvorcový meter.

Podľa Brúdera sa ich škoda zrejme vyšplhá až na 100 hektárov, keďže kvôli výstavbe zjazdov z diaľnice vzniknú useknuté časti viníc, ktoré družstvo nebude môcť obhospodarovať. Hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová však potvrdila, že za vinohrady zasiahnuté stavbou cesty dostane PD Vajnory odškodné.

Diaľnica D4 ako nultý obchvat Bratislavy sa bude začínať v križovatke Jarovce. Následne povedie poza bratislavskú mestskú časť Petržalka, okolo Podunajských Biskupíc a Vajnôr až do Rače, kde sa skončí.

Príprava výstavby nultého obchvatu Bratislavy D4/R7
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM