Alexandra Húsková Správy

Vysokorýchlostný vlak, diaľničné obchvaty a možnosti čerpania eurofondov. Aj tomu by mala pomôcť lepšia spolupráca krajín V4

Cezhraničné dopravné projekty, ktoré zlepšia prepojenosť Bratislavy a celého Bratislavského kraja s ostatnými hlavnými mestami a metropolitnými regiónmi krajín Vyšehradskej štvorky a Rakúska boli jednou z hlavných tém politického samitu Vyšehradského fóra v Primaciálnom paláci.

Ilustračný obrázok k článku Vysokorýchlostný vlak, diaľničné obchvaty a možnosti čerpania eurofondov. Aj tomu by mala pomôcť lepšia spolupráca krajín V4
Zdroj: TASR

Zástupcovia všetkých zúčastnených strán sa dohodli na zintenzívnení spolupráce, čím sa výrazne zväčšia šance presadzovať spoločné záujmy na bruselskej pôde.

V novom programovom období 2014–2020 by sme mohli peniaze na dopravné projekty získať z formujúceho sa Európskeho fondu pre strategické investície, známeho ako Junkerov plán, v ktorom bude z rozpočtu EÚ vyčlenených na obdobie rokov 2014–2020 viac ako 26 miliárd eur a spolu s ostatnými investičnými zdrojmi má ambíciu byť navýšený až na 315 mld. eur. Uviedol to po skončení samitu predseda Bratislavského kraja Pavol Frešo.

Obchvat okolo Bratislavy

„Pre Bratislavu ako región je absolútne kľúčové napojenie na Rakúsko, to znamená obchvat okolo Bratislavy a následné napojenie na S8, rýchlostnú cestu do Viedne. Na podporu cezhraničných prepojení hlavných miest a metropolitných regiónov plánujeme využiť nástroj CEF (Connecting Europe Facility), ktorý je určený na financovanie kľúčových infraštruktúr s medzinárodným významom. Inými slovami, aby sme boli na diaľničnú sieť napojení so všetkými hlavnými mestami a rovnako aj na železničnú sieť, ale tak, aby to už bolo vysokorýchlostné vlakové spojenie,“ priblížil.

Ako Pavol Frešo zároveň dodal, v minulom programovom období sa to trochu podcenilo, a preto Bratislava nie je stále napojená. Aj o tejto problematike dnes diskutovali zástupcovia regiónov a hlavných miest krajín V4 a Rakúska.

Samitu sa zúčastnili aj primátor hlavného mesta Bratislava Ivo Nesrovnal, podpredseda parlamentu spolkovej krajiny Dolného Rakúska Johann Heuras, námestník primátorky mesta Varšava Jarosław Jóźwiak, radní mesta Prahy Radek Lacko, hajtman Stredočeského kraja Miloš Petera, maršálek Mazovského vojvodstva Adam Struzik, predseda župy Pešť István Szabó a členka mestského zastupiteľstva a predsedníčka komisie pre európske a medzinárodné záležitosti mesta Viedeň Elisabeth Vitouch.

Lepší model na čerpanie eurofondov pre samosprávy

Zúčastnení hovorili aj o spolupráci v oblasti európskych záležitostí, o viacúrovňovom riadení a decentralizácii, aj o presadzovaní nového modelu posudzovania vyspelosti regiónov.

„Tento ukazovateľ v mnohých prípadoch zabraňuje, resp. veľkou mierou znižuje možnosti čerpania finančných prostriedkov z eurofondov. Nová metodika musí zahrňovať viaceré hospodárske a sociálne ukazovatele a tým sa dosiahne reálnejšie posudzovanie vyspelosti regiónov,“ zdôraznil Pavol Frešo. Za kľúčovú označili zúčastnení aj spoluprácu pri ochrane finančnej samostatnosti samospráv.

Sumit pokračuje diskusiou

Vyšehradské fórum hlavných miest a regiónov bude pokračovať diskusnou časťou, v rámci ktorej sú pripravené prezentácie niektorých účastníkov politického samitu, tiež zástupcov štátneho a verejného sektora, odbornej verejnosti, ale aj zástupcov Európskeho Výboru regiónov a Európskej komisie.

Hovoriť budú o regionálnom aspekte vyšehradskej spolupráce, viacúrovňovom riadení a decentralizácii V4, o inteligentnej a udržateľnej mobilite v metropolitných regiónoch ale aj o start-upoch. Organizátormi tohto dvojdňového podujatia sú Bratislavský kraj a Hlavné mesto SR Bratislava.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM