Správy

Vysoké teploty budú najmä na juhozápade, podvečer môžu prísť búrky

Podvečer sa na väčšine územia Slovenska môžu vyskytnúť búrky s krúpami.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké teploty budú najmä na juhozápade, podvečer môžu prísť búrky
Zdroj: TASR

Na juhozápade Slovenska môže v sobotu teplota vystúpiť na 35 stupňov Celzia, podvečer by zas obyvatelia celého Slovenska mali počítať s búrkami. Na svojej stránke na to upozorňuje Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

Horúčavy i búrky

Pre riziká spojené s vysokými teplotami meteorológovia vydali pre južné a západné Slovensko výstrahy s platnosťou od 14.00 do 18.00 h.

Najteplejšie má byť v okresoch Bratislava, Malacky, Senec, Dunajská Streda, Galanta, Nitra, Levice, Nové Zámky, Komárno a Šaľa, kde platí výstraha 2. stupňa.

Podvečer sa na väčšine územia Slovenska môžu vyskytnúť búrky s krúpami. Meteorológovia predpovedajú úhrny zrážok 20 – 40 mm a rýchlosť vetra v nárazoch 65 – 85 kilometrov za hodinu.

Intenzívny dážď môže zvýšiť hladinu na malých vodných tokoch a zatopiť pivnice, podchody a podjazdy. Výstraha pred búrkami platí od 16:00 h.

Myslite na pitný režim

Dostatočný pitný režim pomáha predchádzať kolapsom z tepla, preto treba piť priebežne a nečakať na pocit smädu. V súvislosti s vysokými horúčavami, ktoré sa majú v sobotu vyskytnúť najmä na juhozápadnom Slovensku, na to upozornila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Vysoké teploty podľa záchranárov predstavujú záťaž na každý organizmus, najohrozenejší sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR je dôležité konzumovať nápoje, ktoré doplnia tekutiny, soli a ďalšie látky stratené nadmerným potením. Vhodné sú preto minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy.

Nápoje by, naopak, mali obsahovať čo najmenej cukru (do šiestich percent), pretože ten zvyšuje pocit smädu. Nevhodný je tiež alkohol, ktorý zvyšuje produkciu tepla v organizme. Ideálne nie sú ani príliš studené nápoje. „Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 stupňov Celzia,“ dodali hygienici.

Ak sa už nemožno vyhnúť pobytu vonku, OS ZZS odporúča nezabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. „Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať,“ uviedla Krčová.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM