Nina Táborská Rôzne

Vyše 400 bratislavských detí malo možnosť stretnúť sa so športovcami a "dotknúť sa hviezd"

Tak organizátori charakterizovali akcie v rámci Európskeho týždňa športu. Hlavnými aktérmi podujatia v ŠH Mladosť boli viacnásobní majstri sveta v rýchlostnej kanoistike Erik Vlček a Juraj Tarr, olympijský medailista v džude Jozef Krnáč a strelecká olympionička Daniela Demjén-Pešková.

Ilustračný obrázok k článku Vyše 400 bratislavských detí malo možnosť stretnúť sa so športovcami a "dotknúť sa hviezd"
Zdroj: Dnes24.sk

ETŠ vznikol s cieľom šíriť osvetu a podporiť najmä športovanie detí a mládeže na celom kontinente. K tejto iniciatíve sa pridal aj Slovenský olympijský výbor, ktorý po celom Slovensku organizuje aktivity určené na podporu tejto myšlienky. Interval 7.-13. septembra 2015 predstavuje novú iniciatívu Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity.

Toto podujatie prináša nové aktivity, no zároveň nadväzuje na už existujúce úspešné iniciatívy na európskej, vnútroštátnej, regionálnej či miestnej úrovni. Kampaň bude Európanov inšpirovať k aktivite (#BeActive) nielen v priebehu tohto týždňa, ale následne aj počas celého roka.

Na predstavení Dotkni sa hviezd sa v Bratislave zúčastnilo 411 detí a 28 pedagógov z 9 škôl. Najprv im športovci priblížili svoje kariérne začiatky a zážitky z olympiád, potom dozerali na ich športové súťaže v chôdzi, skoku do diaľky z miesta, „fúrikovaní“ i pri preťahovaní lanom. A ako národní ambasádori Európskeho týždňa športu sa deťom prostredníctvom videoposolstva motivačne prihovorili ďalší olympionici, strelkyňa Danka Barteková a triatlonista Richard Varga.

Strieborný i bronzový olympijský medailista a desaťnásobný majster sveta i Európy Erik Vlček bol na predstavení Dotkni sa hviezd v Bratislave už vlani, takže vedel, do čoho ide. „Páčia sa mi takéto akcie pre deti. Aspoň čiastočne sme im spoločnými silami priblížili, ako vyzerajú olympijské hry, dekorovanie na stupňoch víťazov, čo znamenajú olympijské symboly, aj aké krásne zážitky im môže prinášať šport. Dúfam, že si z toho niečo zobrali a že sme ich motivovali k tomu, aby sa venovali športu,“ povedal Vlček pre www.olympic.sk.

Program Európskeho týždňa športu sa však v Bratislave nekončí. „Radi by sme pozvali ľudí do športovej haly Mladosť aj v sobotu. Od ôsmej ráno do jedenástej predpoludním budú môcť darovať krv v rámci akcie Olympijská kvapka krvi spolu so strelcom Jozefom Göncim, plavcom Richardom Nagyom či s gymnastom Samuelom Piaseckým, a zároveň od 10. až do 16. hodiny v rámci akcie Objav svoj šport s mottom Deň otvorených dverí športovísk pre verejnosť aj objaviť vhodný šport pre svoje deti. Deti a ani rodičia často totiž nevedia, aké športové kluby v ich meste pôsobia. Takto ich majú na jednom mieste a dieťa sa môže rozhodnúť, ktorý šport ho zaujal najviac,“ uviedla riaditeľka oddelenia olympizmu SOV Ivana Motolíková.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM