Kultúra

30. výročie petržalského Domu tretieho veku spestrí koncertom Jadranka i Kmeťoband

Najväčšie zariadenie pre seniorov v Bratislave Dom tretieho veku (DTV) na Polereckého ulici dnešným Dňom otvorených dverí oslavuje 30. výročie svojej činnosti. Jeho zriaďovateľom je mesto Bratislava a bolo vybudované v roku 1985 v pokojnej lokalite Petržalky - v Ovsišti.

Ilustračný obrázok k článku 30. výročie petržalského Domu tretieho veku spestrí koncertom Jadranka i Kmeťoband
Zdroj: TASR
  • „Keď pred tridsiatimi rokmi vyrástlo toto zariadenie na vtedajšej Zikovej ulici, od začiatku bolo iné ako ostatné penzióny pre dôchodcov. Na 12 poschodiach boli bytové jednotky s charakterom hotelových apartmánov a zariadenými izbami. Prostredníctvom odborného personálu poskytujeme kvalitnú sociálnu a zdravotnú starostlivosť, aby sa klienti cítili príjemne a mali všetky dostupné možnosti na rozvoj. Sme obrovská rodina,“* povedala v príhovore riaditeľka DTV Daniela Palúchová, zároveň privítala vzácnych hostí.

„Tento dom patrí medzi najkrajšie a najlepšie na Slovensku, ktoré som videl. Navštívil som ich asi 80 percent,“ pripomenul generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Dušan Muňko.

Veľvyslanec Taiwanu na Slovensku Andrew Y. Chang blahoželal DTV k výročiu a potvrdil dobré vzájomné vzťahy. Dôkazom bol aj kultúrno-akrobatický program mladých ľudí z jeho krajiny.

Prečítajte si tiež: Rodinná arteterapia: aj keď sme každý iný, vždy môžeme robiť niečo spolu

Nielen obyvatelia DTV, ale aj jeho návštevníci sa na dnešnej oslave tešia z pestrého kultúrneho programu pred budovou v obkolesení stromov a za slnečného počasia. Jeho úvod patril domácim klientom. Zaspievali svoju hymnu Tridsaťročný strážca pokoja, ďalší prispeli vlastnými básničkami i tancom polonéza. Až do 17. hodiny sa v kultúrnom programe vystriedajú žiaci petržalských škôl, mažoretky Ariella, hudobné súbory Melódia a Petržalčanka, folklórny súbor Prvosienka, známa speváčka balkánskych piesní Jadranka Handlovská a skupina Kmeťoband. Všetci bez nároku na honorár.

V jedálni je výstava obrazov a iných výrobkov z paličkovanej čipky, háčkovaných čiapok a rôznych drobností, ktoré vyrobili klienti. Ženy tiež napiekli koláče do súťaže, záujemcovia o stolný tenis popoludní absolvujú turnaj. Vyše 20 šťastlivcov čakajú v tombole praktické hodnotné ceny.

Celoročná starostlivosť

DTV poskytuje celoročnú pobytovú sociálnu a zdravotnú starostlivosť pre ľudí v dôchodkovom veku. Má kapacitu 263 klientov, ktorí bývajú v dvojgarsónkach určených pre manželské páry a v bytových jednotkách. Disponuje 32-miestnym lôžkovým oddelením na prvom a druhom poschodí, ktoré poskytuje 24-hodinovú zdravotnú starostlivosť klientom pri zhoršenom zdravotnom stave. Ďalší môžu absolvovať rôzne terapie, masáže či pobudnúť v relaxačnej miestnosti.

Zámerom zariadenia je zabezpečiť každému klientovi dôstojné prežitie staroby, dodať pocit istoty a poskytnúť príjemné prostredie s rodinnou atmosférou v kruhu rovesníkov.

Niektorí využívajú internetovú miestnosť na kontakt s príbuznými aj v zahraničí. V oddychovej záhrade s altánkom a jazierkom majú priestor na stretávanie sa, čítanie či spoločenské hry.

„Občas tam aj grilujeme. Máme tu klientov od 62 rokov po jednu storočnú pani, tri sú u nás od začiatku. Druhý rok si vydávame časopis Senior, do ktorého prispievajú naši svojou poéziou a zážitkami z návštevy ZOO alebo iných aktivít. Je to aj dobre pre ich rodinných príslušníkov i prípadných klientov. Máme na to kladné odozvy,“ uviedla Palúchová.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM