KAW Samospráva

Vyrastú na bývalom území Matadorky mrakodrapy?

Mrakodrapy s rekordnou výškou, parky, kancelárie, obchody i byty. Nová mestská štvrť by mala vzniknúť v areáli bývalej Matadorky. O jej novej tvári sa diskutuje už roky. Zatiaľ sa však stavať nezačalo.

Ilustračný obrázok k článku Vyrastú na bývalom území Matadorky mrakodrapy?
Zdroj: TASR

Areál Matador by sa mal premeniť z lokality plnej skladov a neporiadku na novú mestskú štvrť.

Petržalskí poslanci pred pár dňami odsúhlasili ukončenie spracovávania Územného plánu zóny MATADOR. Ako dôvod uviedli obmedzenia, ktoré stanovuje Územný plán hlavného mesta.

Množstvo pripomienok

Spomínaný územný plán obstaráva Mestská časť Petržalka od roku 2012. Odkedy plocha bývalej továrne stratila svoj pôvodný význam, vedú sa diskusie o jej budúcom využití. Možnosti výstavby sú stanovené platným Územným plánom hlavného mesta.

Občania Petržalky s nimi však nesúhlasia a prišli s mnohými doplňujúcimi pripomienkami.

Ich výhrady k návrhu Územného plánu zóny, ktorý má za úlohu bližšie špecifikovať podmienky Územného plánu hlavného mesta, s nadradeným dokumentom nekorešpondujú, a preto ho nie je možné prijať.

Ľudia jednoznačne nesúhlasia najmä s intenzitou, teda zahustením územia, a majú tiež výrazné výhrady voči výške plánovaných stavieb. Miestni obyvatelia by v tejto zóne najradšej videli nižšie stavby.

Viacerým Petržalčanom prekáža, že územný plán zóny neráta so zachovaním bývalej Smaltovne a s depom Viedenskej električky. Tieto pamiatky sa obyvateľom mestskej časti spájajú so spomienkami na priemyselnú minulosť Petržalky.

Petržalčania versus developer

Ľudia sa v diskusii prikláňali k obytnej zóne, modernizácii súčasných budov, športovému využitiu priestoru, občianskej vybavenosti a podobne.

Depo Kopčany sa medzičasom stalo chránenou kultúrnou pamiatkou.

“Problém nastal v tom, že sa musíme riadiť mantinelmi, ktoré určuje nám nadradený Územný plán hlavného mesta. To by znamenalo, že väčšinu pripomienok, akokoľvek opodstatnených, by sme nemohli akceptovať,“ povedal starosta Petržalky Vladimír Bajan.

"V tomto stave je výhodnejšie proces zastaviť a všetky opodstatnené pripomienky by sme preniesli na hlavné mesto pri aktualizácii a tvorbe nového Územného plánu hlavného mesta. Inak by doterajšia práca mohla prísť navnivoč,” uzavrel Bajan.

Pokračovanie v procese by tiež bolo finančne náročné.

Všetky podklady a doposiaľ vykonanú prácu Petržalka poskytne hlavnému mestu, ktoré bude môcť materiály použiť pri aktualizácii súčasného Územného plánu hlavného mesta a tvorbe nového Územného plánu.

Čítajte aj: Namiesto náhradných bytov finančná kompenzácia. Tak znie opätovný návrh mesta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM