Alexandra Húsková Kultúra

Výpravu do starovekého Egypta môžte zažiť aj dnes večer v Apponyiho paláci

Ďalšia egyptologická prednáška z cyklu zameraného na zaujímavosti z dejín starovekého Egypta a každodenného života jeho obyvateľov sa uskutoční v piatok 15. mája v Červenom salóne Apponyiho paláca (Múzeum mesta Bratislavy) na Radničnej ulici v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Výpravu do starovekého Egypta môžte zažiť aj dnes večer v Apponyiho paláci
Zdroj: TASR

Výpravy do starovekého Egypta pokračujú prednáškou Jaromíra Krejčího s názvom Chentkaus – príbeh kráľovského mena pokračuje.

Ako Krejčí uvádza v pozvánke na prednášku, na abúsírskej kráľovskej nekropole pokračovala počas jesene 2014 archeologická expedícia Českého egyptologického ústavu Filozofickej fakulty Karlovej univerzity vo výskume Nachtsareovho pohrebiska – skupiny hrobiek, ktorá sa nachádza v bezprostrednom susedstve Raneferefovho pyramídového komplexu.

„Výskum hrobky AC 30 priniesol objav doteraz neznámej osobnosti dejín egyptskej Starej ríše, konkrétne polovice 5. dynastie, kráľovnej Chentkaus III. Napriek tomu, že je kráľovnina mastaba rovnako ako ostatné hrobky v tejto časti abúsírskeho pohrebiska veľmi poničená, priniesol jej výskum objav súboru dôležitých stavebných nápisov týkajúcich sa samotnej kráľovnej,“ vysvetlil s tým, že nájdené boli taktiež časti jej pohrebnej výbavy i dôležitých súborov ďalších typov nálezov.

„Okrem hrobky a samotnej osobnosti kráľovnej Chentkaus III. bude predstavená problematika spojená s jej dvoma slávnymi menovkyňami Chentkaus I. z Gizy a Chentkaus II. z Abúsíru,“ dodal egyptológ v avíze na prednášku so začiatkom o 17.30 h.

Jaromír Krejčí je členom Honorárneho grémia Nadácie Aigyptos a zástupcom riaditeľa Českého egyptologického ústavu FF UK v Prahe.

Prednáškový cyklus Výpravy do starovekého Egypta pripravila Nadácia Aigyptos v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy a Ústavom orientalistiky Slovenskej akadémie vied.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM