Rôzne

Vyhrňte si rukávy pre dobrú vec! Počas 5. týždňov na to máte príležitosť

Vyhrňte si rukávy pre dobrú vec. Takto znie slogan 21. ročníka Študentskej kvapky krvi, ktorú už tradične počas jesene organizuje Slovenský Červený kríž (SČK) spolu s Národnou transfúznou službou (NTS) SR.

Ilustračný obrázok k článku Vyhrňte si rukávy pre dobrú vec! Počas 5. týždňov na to máte príležitosť
Zdroj: Dnes24.sk

Otvárací odber tejto päťtýždňovej kampane bol dnes na Slovenskej zdravotníckej univerzite (SZU) v Bratislave.

„Chceme prilákať najmä prvodarcov medzi mladými ľuďmi. Očakávame však aj vysokú návštevnosť zo strany mnohonásobných darcov aj neštudentov,“ povedala Silvia Erdélyiová z SČK.

Odhadla, že v rámci niekoľkotýždňovej kampane príde asi 5000 prvodarcov, odberové miesta by mohlo navštíviť celkovo 30.000 ľudí. Kampaň potrvá do 20. novembra.

Počas kampane sú dostupné aj mobilné odbery

Počas tohto obdobia možno od pondelka do piatka navštíviť všetky odberové miesta NTS SR a vo vyhradených dňoch aj hematologicko-transfúzne oddelenia nemocníc. Miesta mobilných odberov sú zverejnené na webovej stránke darujkrv.redcros­s.sk.

„Darcovstvo má viacero benefitov. Okrem pocitu, že ste niekomu pomohli, vzniká v tele človeka nová, mladšia krv. Telo sa dostáva do lepšej kondície a niekoľko dní má aj lepšiu náladu,“ vysvetlila Erdélyiová.

Pravidelný darca má podľa nej aj často kontrolovaný zdravotný stav. Z krvného obrazu sa dajú zistiť viaceré zápaly aj začínajúce závažnejšie ochorenia.

„Je to istý druh pomoci pre druhých a prevencie pre mňa,“ myslí si 20-ročná Kristína o darovaní krvi. Často má problémy s nedostatkom železa, odberové miesta však navštevuje vždy, keď môže. O dva roky staršia Veronika bola dnes krv darovať po tretí raz. Aj takýmto spôsobom chce pomáhať.

Krv môže darovať každý zdravý človek

Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až desať minút, odoberú zdravotníci 400 až 500 mililitrov krvi. Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a nesmie byť po pôrode.

Deň pred darovaním nemožno piť alkohol a vystavovať sa zvýšenej fyzickej záťaži. Darca by nemal fajčiť asi šesť hodín pred návštevou odberového miesta. Doma by si nemal zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca. Po odbere si treba oddýchnuť jednu až dve hodiny, napiť sa a najesť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM