Nina Táborská Rôzne

Všimli ste si ich aj vy? V uliciach Bratislavy pribudli pojazdné kaviarničky. V štýle retro ponúkajú kvalitnú kávu

Milovníci kávy! V uliciach hlavného mesta, na Laurinskej a pri moste SNP, môžete stretnúť kaviarničky na štýlových bicykloch, s milými predajcami a kvalitnou kávou. Pozrite si video ako sa rodí káva z pákového retro stroja na ulici a prečítajte si rozhovor s odborníkom na kávu z Coffee Brothers.

Ilustračný obrázok k článku Všimli ste si ich aj vy? V uliciach Bratislavy pribudli pojazdné kaviarničky. V štýle retro ponúkajú kvalitnú kávu
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

O káve sa v Bratislave v poslednej dobe hovorí veľa. Jednak o tom svedčí fakt, že v hlavnom meste pribúda štýlových kaviarní ako húb po daždi, no vy sa nehanbíte do nich pozvať ani zahraničných hostí, na druhej strane tieto miesta aj napriek ich vysokým cenám a duplikovanému štýlu vyrábajú novú generáciu kávových znalcov.

Dnes má totiž každý správny hipster okrem retro bicykla, hustej brady u mužov, vegánsko-vegetariánskych chúťok, zdravého životného štýlu na instagrame aj znalosť kávy. Dobre, možno nie znalosť, ale ľudí káva zaujíma stále viac a predajcovia sa preto snažia prinášať rôzne druhy a vylepšenia, aby si udržali starých a získali nových hostí.

Pre tých, ktorí nemajú čas vychutnať si kávu a stretnúť všetkých hipsterov v kaviarni, je tu jedno svieže a nové riešenie. Hoci nejde o prvé pojazdné kaviarničky v hlavnom meste, tieto sa predsa len v niečom líšia.

Kto stojí za projektom ambulantného predaja kávy Coffee Brothers

Dve miesta – Laurinská a nábrežie pri Moste SNP, dvaja majitelia – two brothers, aj keď nie pokrvní. Roman Fridrich a Filip Demeter, ktorý odpovedá na naše otázky. Kým čakáte na kávu, máte pocit, že ste sa vrátili do rokov minulých, s príjemnou hudbou, štýlovými doplnkami, vlastným dizajnom a obsluhou, ktorá vám ochotne priblíži svet kávy.

Ako by ste opísali Coffee Brothers?

Chceme ponúknuť ľuďom dobrú kávu aj inde ako v kaviarni. Prichádzame s kvalitou aj originalitou, ktorú prinášame na ulicu. Myslíme si, že treba ľuďom ukázať, že káva sa dá robiť aj inak, naozaj kvalitne a vychutnať sa dá tiež na ulici. Dnes človek nemá každý deň čas sadnúť si do kaviarne. Všetci sa ponáhlajú do práce, domov alebo si len chcú viac vychutnať prechádzku mestom. Chceli sme ľuďom dopriať, aby tieto chvíle pre nich boli príjemnejšie.

Kávu v uliciach Bratislavy už dlhodobejšie predáva aj Pán Králiček, čo nové prinášate vy?

Naša pojazdná kaviarnička predstavuje vlastný koncept. Vozík ako taký je náš vlastný návrh, vyrobený tu na Slovensku. Nie je to teda nič len objednané a kúpené. Koncept aby fungoval, aj čo sa týka napríklad napájania, sme vymysleli sami. Odlišujeme sa tiež kávovarom. Vastníme La Pavoni. Ide o značku, ktorá vyrobila celkom prvý komečný kávovar na svete. U nás existujú len dva také a tie sú naše. Stroj je pákový takže za našou kávou stojí aj práca, ktorú ľudia môžu vidieť na vlastné oči, ochutnať a zažiť ten rozdiel.

Celý koncept je ladený v štýle retro, prečo?

Áno, naša pojazdná kaviarnička je úplne retro. Jednak je to kávovar, ale koncept dopĺňa napríklad aj naše autentické oblečenie, ktoré máme ušité na mieru. V podstate aj náš samotný názov súvisi s 30.- 40. rokmi, kedy boli takmer všetky podniky pomenované „brothers“ – väčšinou priezvisko a brothers. My sme teda takí kávoví bratia.

Aké sú doterajšie ohlasy?

Veľmi pozitívne. Svedčí o tom aj fakt, že za tento prvý mesiac fungovania sme minuli tisíc vernostných kartičiek a kávovar ukazuje, že má za sebou už cez 1500 káv. Vracajú sa k nám napríklad aj ľudia, ktorí bývajú tu blízko a dobehnú z domu s vlastnou šálkou.

Ako reagovalo mesto na vašu požiadavku, predávať kávu v uliciach Starého Mesta?

Bohužiaľ, na Magistráte sme sa s pozitívnou odpoveďou nestretli. Bolo nám povedané, že na svojich územiach Magistrát nepovoluje ambulantný predaj. Hľadali sme ďalej a napokon nám Staré Mesto aj napriek niekoľkým zamietnutým pokusom vyhovelo. Momentálne fungujeme na dvoch už spomínaných miestach, na ktorých sme sa dohodli so Starým Mestom.

Odkaz na záver?

Sme tu pre ľudí, snažíme sa vyhovieť každým požiadavkám, postupne pridávame rôzne novinky, spravíme ľuďom aj to, čo nemáme na lístku. Kávu pripravujeme originálne a s láskou.

VIDEO: Ako sa rodí káva z pákového retro stroja na ulici
1
Galéria
Coffee Brothers, retro káva v uliciach Starého Mesta
10
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM