Eva Sládková Rôzne Správy

Vŕtanie a buchot v hoteli Kyjev. Búrajú ho?

Na streche hotela Kyjev už tri týždne čosi robia a vŕtajú. Podľa niektorých našich čitateľov, to znie ako búranie budovy. Zisťovali sme, čo sa deje

Ilustračný obrázok k článku Vŕtanie a buchot v hoteli Kyjev. Búrajú ho?
9
Galéria

Hotel Kyjev na Rajskej ulici blízko Kamenného námestia je dielo Ivana Matušíka. Postavili ho v roku 1973 a v tom čase sa považoval za architektonický skvost. Za socializmu bol najvyhľadávanejším ubytovacím zariadením v Bratislave, no po Nežnej revolúcii začal chátrať. Chýbali mu peniaze na to, aby sa udržal v konkurenčnom boji s ostatnými ubytovacími zariadeniami.

Asanácia

Hotelu už hrozilo aj zbúranie. Aj preto, aby sa tak nestalo, sa ho nadšenci pamiatok a histórie roky snažia vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku. Zatiaľ márne.

„Táto stavba je v päťke najvýznamnejších povojnových stavieb Bratislavy. Tri z nich – Slovenský rozhlas, Nový most a Krematórium – už sú pod pamiatkovou ochranou. Istropolis s Kyjevom stále nie, pritom hotel je minimálne rovnako hodnotný ako spomínané tri stavby. Tým, že nie je pamiatkovo chránený, stále balancuje na hrane existencie a zániku,“ mieni turistický sprievodca, propagátor histórie Bratislavy Ivor Švihran.

Búranie?

Aj preto obdivovateľov diela slávneho architekta vydesilo, keď už tri týždne počujú z Kyjeva neutíchajúci hluk a vŕtanie. Nateraz máme dobré správy.

„Vŕtanie váš čitateľ postrehol správne, ale nejde o búranie Hotela Kyjev, verejnosť nemusí mať obavy,“ napísal nám Peter Schmidt zo spoločnosti LORDSHIP a.s., ktorá v súčasnosti budovu vlastní.

Havarijný stav

Aktuálne práce na hoteli súvisia s havarijným stavom jeho fasády na druhom nadzemnom podlaží objektu.

„Travertínový obklad zvetráva a niekoľko kusov samovoľne odpadlo z fasády na pešiu zónu,“ vysvetľuje Peter Schmidt s tým, že našťastie sa nikomu nič nestalo, ale musia zabrániť tomu, aby sa tak nestalo v budúcnosti.

„Naša spoločnosť obratom iniciovala výškové práce, ktoré momentálne stále prebiehajú a ktorých výsledkom bude montáž bezpečnostnej siete. Tá zabráni v prípade ďalšieho pádu travertínu akejkoľvek nehode, zraneniu alebo škode,“ uisťuje Peter Schmidt.

Čo ďalej?

O plánoch s hotelom zatiaľ majiteľ mlčí.

„Spoločnosť LORDSHIP a.s. aktívne analyzuje varianty ohľadom developmentu objektu bývalého Hotela Kyjev a okolitých budov vo vlastníctve firmy,“ uzatvára Peter Schmidt.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM