KAW Správy Samospráva

Vrchol NEVKUSU v historickom centre? Ľuďom sa nepáčia obrovské farebné kvetináče

Inak malebné vinohradnícke mesto podľa mnohých obyvateľov dostalo pomyselnú facku v podobe pestrých prvkov, ktoré majú zabrániť parkovaniu áut.

Ilustračný obrázok k článku Vrchol NEVKUSU v historickom centre? Ľuďom sa nepáčia obrovské farebné kvetináče
Zdroj: facebook.com/PezinokLive

Pezinčanov pred pár dňami čakalo na Štefánikovej ulici v centre mesta prekvapenie. Pezinská samospráva sa rozhodla umiestniť tam veľkorozmerné farebné kvetináče so stromami. Pribudnúť by mali aj lavičky.

Mesto vysvetľuje, že nová pešia zóna chce podporiť atraktivitu verejných priestorov Pezinka, vytiahnuť ľudí žiť von a obmedziť pohyb áut v tomto priestore. Reakcia Pezinčanov na seba nenechala dlho čakať. Na sociálnej sieti vyjadrovali väčšinou svoju nevôľu a kritizovali nevkusný výber kvetináčov.

Kontroverzný moderný trend

Mnohých obyvateľov nepresvedčilo ani vysvetlenie samosprávy mesta, že ide o súčasný architektonický trend, pri ktorom sa do miest umiestňujú výrazné moderné prvky.

„Historické jadrá miest na Slovensku boli zakladané v stredoveku, no v stredoveku už nežijeme. Majstri v spájaní historického prostredia z moderným dizajnom sú Taliani, Španieli i Francúzi. Mesto sa vyvíja a historické centrá rôzne zveľaďujú, dopĺňajú, obnovujú, prispôsobujú súčasným požiadavkám na urbanizmus a moderný život. Používajú sa na to architektonické prostriedky aj mestský nábytok moderného dizajnu,“ popisuje svoju inšpiráciu samospráva mesta na svojom webe.

Kam sa podel vkus?

Mnohí Pezinčania však majú iný názor. „Nevkusné, vhodné možno na detské ihrisko a nie do centra mesta, kde má byť zdôraznená architektúra radnice a iných okolitých starých stavieb. Ak kvetináče, tak mali byť pekné elegantné. Aj keby boli z betónu, tak by vyzerali luxusnejšie ako tieto rárohy. Tu sa minul účinku zdravý úsudok, vkus a rozpočet,“ napísala na sociálnu sieť svoj názor Pezinčanka Lenka a množstvo ďalších jej dalo za pravdu.

Pezinčania sa tiež pýtajú, či sa toto rozhodnutie nedalo zvrátiť. Niektorí poslanci poslaneckého klubu Za Pezinok a nezaradení poslanci k aktivite na Štefánikovej ulici vyjadrili svoj názor na sociálnej sieti. Tvrdia, že umiestnenie kvetináčov a zrušenie parkovacích miest, neboli predmetom rokovania na MSZ a nemohli k nemu dať k žiadne pripomienky.

Názor primátora

„Ešte pred voľbami bola veľká diskusia k ulici M.R. Štefánika, či má alebo nemá byť pešou zónou. Dal som verejný prísľub, že každý rok sa udejú malé intervenčné kroky, ktoré podnietia diskusiu ako ďalej s touto ulicou, reálne ukážu možnosti, aby to ľudia mohli zažiť a teda mali skúsenosť. A tento verejný prísľub plním,“ napísal Bratislava24 primátor Pezinka Igor Hianik.

V rámci týždňa mobility 2020 sa na danej ulici zredukovalo cca 13 parkovacích mi­est.

Podľa VZN si mesto môže pre svoju potrebu vymedziť parkovacie miesta a teda vyčleniť ich mimo plateného parkovania. „Na ulici prebehol výrub stromov podľa pasportu a rozhodnutia. Mesto je zaviazané realizovať náhradnú výsadbu práve v tejto zóne. V súčasnosti nie je možné vysadiť stromy do zeme. Preto sa na dobu min. 1 rok zvolila mobilná forma. Momentálne prebieha monitoring všetkých inžinierskych sietí. Následne sa bude spoločne hľadať s pamiatkovým úradom, prevádzkami a správcami sietí správna poloha pre trvalú výsadbu a formovanie novej aleje,“ doplnil primátor.

Podľa slov Igora Hianika sa opticky pomocou výrazných moderných kvetináčov vymedzil priestor, kde práve teraz môže prísť k diskusii, ako má daný priestor vyzerať. „Tieto zmeny nespadajú pod vyhradené kompetencie MsZ podľa zákona o obecnom zriadení,“ doplnil na záver Hianik.

Samospráva Pezinčanov na svojom webe upokojuje sľubom, že kvetináče v centre mesta nebudú navždy. Zdá sa však, že nateraz si na tento „moderný architektonický trend“ budú musieť zvyknúť.

Foto: Daniel Mihálik

Ako sa vám páčia farebné veľkorozmerné kvetináče v centre Pezinka?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM