Rôzne

Vrakunčania kvôli nebezpečnej skládke zvolali protestné zhromaždenie

Kvôli neriešenému problému toxickej skládky vo Vrakuni zvolala miestna samospráva na stredu o 9:30 hod. protestné zhromaždenie pred Úradom vlády.

Ilustračný obrázok k článku Vrakunčania kvôli nebezpečnej skládke zvolali protestné zhromaždenie
Zdroj: TASR

Vrakunčania upozorňujú, že riešenie napriek sľubom neprichádza. Nebezpečná skládka ohrozuje pitnú vodu.

Skládka kontaminuje podzemné vody

Starosta a poslanci Mestskej časti ešte v roku 2015 vyhlásili vstup samosprávy do časovo neobmedzenej štrajkovej pohotovosti pre dlhodobo neriešenou haváriou skládky bývalých závodov Juraja Dimitrova.

„Skládka kontaminuje podzemné vody a ničí zdravie občanov a prírodu na Žitnom ostrove,“ konštatovali vo verejnom vyhlásení starosta Vrakune Martin Kuruc a poslanec miestneho zastupiteľstva Milan Šindler. „Je preto potrebné zmobilizovať všetky inštitúcie a subjekty a nájsť riešenie.“

Ešte v januári sa vo Vrakuni uskutočnil odborný okrúhly stôl venovaný toxickej skládke bývalých závodov Juraja Dimitrova. Hlavnými témami bolo financovanie, technické riešenie a harmonogram realizácie likvidácie nebezpečnej skládky. Napriek tomu, že skládka patrí medzi celoslovenské priority a so sanáciou sa malo začať už na jeseň, doteraz sa tak nestalo.

Hrozí ekologická katastrofa

„Vrakunská skládka nie je obyčajná čierna skládka, kde niekto zahodil pár plastových fliaš. Nebezpečné chemické látky kontaminujú podzemnú vodu a každým dňom sa šíria ďalej a ďalej smerom k Žitnému ostrovu,“ vysvetľuje starosta Vrakune Martin Kuruc.

„Pokiaľ by sa chemické látky dostali do podzemných vôd Žitného ostrova, hrozí ešte väčšia ekologická katastrofa ako to bolo v 70-tych rokoch minulého storočia pri havárii rafinérie Slovnaft.“ Situácia je natoľko vážna, že mestská časť Bratislava – Vrakuňa ešte v roku 2002 vydala zákaz používať domové studne na polievanie zeleniny a ovocných stromov. Tento zákaz platí dodnes.

Protestné zhromaždenie sa uskutoční v stredu 26. októbra 2016 o 9:30 pred Úradom vlády. Organizátori protestného zhromaždenia chcú, aby vláda SR začala konať a prispela k plneniu Ústavy SR, podľa ktorej je povinná chrániť, zveľaďovať a šetrne využívať prírodné bohatstvo v prospech svojich občanov a budúcich generácií.

Ako sa odstraňovala toxická skládka gudrónov v Devínskej Novej Vsi?
10
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM