Ľuba Lesná Samospráva

Vraj sme na zimu pripravení: Kraj má takmer 1300 ton posypového materiálu

Zimná údržba ciest sa začína spravidla 15. novembra a končí sa 15. marca. Bratislavský kraj už pripravuje sypače a mechanizmy na zimnú údržbu a v skladoch má takmer 1300 ton posypového materiálu. Ten bude dopĺňať podľa potreby. V pohotovosti bude 36 strojov a 41 pracovníkov.

Ilustračný obrázok k článku Vraj sme na zimu pripravení:  Kraj má  takmer 1300 ton posypového materiálu
Zdroj: TASR

Kraj má na zimnú údržbu svojich ciest II. a III. triedy pripravených 870 ton posypovej soli a 410 ton drveného kameniva. Hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová vysvetlila, že posypový materiál je uložený v štyroch skladoch v Bratislave, Senci, Pezinku a v Malackách.

„Materiál spĺňa požiadavky platných technických noriem, právnych predpisov v oblasti ochrany zdravia ľudí, ochrany spotrebiteľa a ochrany životného prostredia,“ povedala Tyšlerová.

19 sypačov, 3 traktory, 4 frézy, 10 nakladačov

Zimnú údržbu bude v kraji zabezpečovať 17 sypačov s radlicami, dva sypače so šípovým pluhom, dva traktory s radlicami, 1 traktor s frézou, 4 snehové frézy, 10 nakladačov.

O cesty sa bude starať celkom 41 pracovníkov – štyria v Bratislave, 11 v Senci, 10 v Pezinku a 16 v Malackách. Cesty budú nepretržite monitorované dispečerskými strediskami správcu RCB v jednotlivých regiónoch Malacky, Pezinok a Senec. O stave komunikácií budú zasielať dispečeri každý deň hlásenia.

Správca ciest BSK

Zimnú údržbu v kraji má na starosti správca ciest II. a III. triedy – Regionálne cesty Bratislava, a.s. (RCB). Zabezpečuje posyp vozoviek, odstraňovanie snehu z vozovky, odstraňovanie cestných prekážok, službu a pohotovosť, zimné značenie a ochranu pred závejmi, ako aj čistenie ciest po zimnej údržbe. RCB spravuje 511 km ciest II. a III. triedy a 130 mostov, ktoré sú vo vlastníctve BSK.

RCB sa stará o krajské cesty počas celého roka. Podľa župana Pavla Freša rekonštrukcia a oprava ciest patrí aj v tomto roku medzi priority kraja. "Opravili sme viaceré úseky ciest, poškodené priepusty, vozovky a vybudovali ďalšie bezpečnostné priechody pre chodcov. V rozpočte na tento rok máme na rekonštrukciu ciest vyčlenených 4,3 milióna eur,“ spresnil Frešo.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM