Alexandra Húsková Rôzne

Voľby v roku 1994 sotili Slovensko do temnoty. Megahit Vivat Slovakia! vystriedali Slovenské mamičky, Mečiar vtipkoval o smrti Havlovej ženy

„Je po voľbách, zvyknite si,“ odkázal opozícii Vladimír Mečiar. Politickí rivali skončili počas noci dlhých nožov, na mítingoch kraľovali „babky demokratky“ a Slovensko sa ocitlo v izolácii

Ilustračný obrázok k článku Voľby v roku 1994 sotili Slovensko do temnoty. Megahit Vivat Slovakia! vystriedali Slovenské mamičky, Mečiar vtipkoval o smrti Havlovej ženy
Zdroj: TASR

Bol to šok. Prebehli síce demokraticky vyhrané voľby, ale nástup dravej moci začal úplne inak. Uchopenie vlády v štýle „my sme vyhrali a máme nárok na všetko,“ bolo desivé. Aj tak si spomína politológ Miroslav Kusý na dianie po predčasných parlamentných voľbách v roku 1994, ktoré boli prvými v mladučkej histórii samostatného Slovenska.

Noc dlhých nožov

Víťazné HZDS na čele s Mečiarom vytvorilo koalíciu s SNS Jána Slotu a so Združením robotníkov Slovenska (ZRS), vedeným svojráznym Jánom Ľuptákom. Novopečení mocipáni pod Mečiarovou taktovkou prezentovali svoju predstavu o demokracii už na prvom zasadnutí parlamentu.

Schôdza Národnej rady SR z 3. na 4. novembra vstúpila do histórie ako „noc dlhých nožov“, počas ktorej odvolala koaličná väčšina niekoľko desiatok verejných funkcionárov a nahradila ich vlastnými nominantmi. Opoziční lídri skončili v parlamentnom výbore pre životné prostredie.

K osvedčeným metódam politika prezývaného Mufti, Boxer či Doktor, patril rázny slovník i búchanie do stola. Námietky opozície odbil sebavedomým: „Uvádzame výsledky volieb do praktického života.“

Prečítajte si aj: Voľby pod červenou hviezdou: Vopred jasný víťaz a takmer stopercentná účasť

Vivat Slovakia a verejnoprávna televízia

Predvolebnú kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami poznačilo nielen legendárne spevácke vystúpenie členov HZDS s hitom Vivat Slovakia!, ale i podpora verejnoprávnej televízie pod vedením spoľahlivého Igora Kubiša.

STV v prvý deň volieb odvysielala „šokujúcu“ reportáž o tom, ako si Mečiar nemohol uplatniť volebné právo, lebo nebol zapísaný v zozname voličov bratislavského okrsku.

Voľby aj vďaka podpore inštitúcie platenej z peňazí daňových poplatníkov vyhrala koalícia HZDS a Roľníckej strany Slovenska s 34,96 percent a v pléne získala 61 mandátov. Druhá skončila koalícia Spoločná voľba s 10,41 percenta (18 mandátov), tretia Maďarská koalícia 10,18 percent (17 mandátov), štvrté KDH 10,08 percent (17 mandátov), piata Demokratická únia 8,5 percent (15 mandátov), šieste ZRS 7,3 percent (13 mandátov) a siedma SNS 5,4 percent (9 mandátov). Vládu po dlhých rokovaniach zostavilo HZDS so ZRS a s SNS, Mečiar sa stal tretíkrát premiérom.

Prečítajte si aj: Voľby v roku 1990 vyhrala Verejnosť proti násiliu, bodovali aj komunisti

Rozdelení a izolovaní

Nasledujúce štyri roky znamenali pre Slovensko krok späť. Vládu Vladimíra Mečiara sprevádzala divoká privatizácia a tunelovanie bánk, krajina sa ocitla v medzinárodnej izolácii. Na Slovensko prichádzali demarše od Európskej únie i nóty od svetových diplomatov, krajina sa v roku 1997 nestala členom NATO a zaostala v integrácii do únie.

Trojnásobný premiér rozdelil spoločnosť na dva nezmieriteľné tábory. Na neslávne známych mítingoch na Pasienkoch sa stretávali Mečiarovi verní, ktorých zvážali do Bratislavy autobusmi z celého Slovenska. Prípadných oponentov umlčali „babky demokratky“ oháňajúce sa dáždnikmi a barlami. Obdivovaný vodca zabával prívržencov napríklad vtipmi o zosnulej manželke Václava Havla.

Zbavenie mandátu poslanca Františka Gauliedera, únos Michala Kováča mladšieho, smrť Róberta Remiáša, zmarené referendum a neslávne známa amnestia sa stali symbolmi temných rokoch Mečiarizmu.

Prečítajte si aj:

OBRAZOM: Falošné Slovensko, holé zadky i zvieratá. Prinášame hitparádu predvolebných billboardov

OBRAZOM: Predvolebnú kampaň okorenil kastingový kráľ i vulgarizmy. Agitácia opäť terčom ľudovej tvorivosti

Vladimír Mečiar - billboardy a mítingy 1994-1998
15
Galéria
Zdroj: TASR
Vivat Slovakia - predvolebný klip HZDS 1994
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM