Správy

Vo väzeniach nie je možné robiť predvolebnú kampaň, väzni si môžu informácie zistiť sami

Z televízie, rozhlasu a na vlastné náklady predplatenej tlače sa mohli dozvedieť slovenskí väzni o kandidátoch na poslancov v nadchádzajúcich sobotňajších parlamentných voľbách. V priestoroch slovenských väzníc nie je možné fyzicky realizovať politickú kampaň.

Ilustračný obrázok k článku Vo väzeniach nie je možné robiť predvolebnú kampaň, väzni si môžu informácie zistiť sami
Zdroj: Webnoviny.sk

V druhej polovici februára sa v slovenských ústavoch nachádzalo 1444 obvinených a 8617 odsúdených. Ku dňu konania predchádzajúcich volieb v roku 2012 sa v ústavoch ZVJS nachádzalo viac ako 10-tisíc obvinených a odsúdených, z ktorých právo voliť malo 9042 osôb. Volebná účasť bola len 8,29 percenta.

V nadchádzajúcich parlamentných voľbách obvinení, ale aj právoplatne odsúdení väzni môžu voliť. Prekážka voliť nastane však pri právoplatne odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného zločinu, cudzincov a neplnoletých.

„Právo voliť vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa budú konať dňa 5. marca tohto roku, má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území Slovenskej republiky, najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku a nemá prekážku práva voliť,“ povedal ďalej Baláž.

Obvinený a odsúdený má tiež právo na vlastné náklady predplatiť si dennú tlač a časopisy a objednať si knihy. „Dennú tlač a časopisy môžu obvinenému a odsúdenému predplatiť aj rodinní príslušníci a iné osoby, ak tieto budú do ústavu dodávané poštovým podnikom,“ informoval Baláž.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Predvolebnú kampaň „okorenil“ kastingový kráľ i vulgarizmy. Agitácia opäť terčom ľudovej tvorivosti

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM