Rôzne Správy

Vlastníte BYT na prenájom? Ak pomôžete ľuďom bez domova, príjem máte istý

Projekt dostupného bývania je určený pre jednotlivcov či páry bez domova, s ktorými sociálni pracovníci už nejaký čas pracujú a ktorí sú pripravení zmeniť svoju sociálnu situáciu.

Ilustračný obrázok k článku Vlastníte BYT na prenájom? Ak pomôžete ľuďom bez domova, príjem máte istý
Zdroj: bratislava.dnes24.sk

Občianske združenie Vagus spustilo projekt dostupného bývania s prvkami housing first. Za dva roky má pomôcť získať stabilný domov minimálne 15 ľuďom bez domova. Byty pre nich bude neziskovka hľadať na komerčnom trhu. Od novembra sa do projektu ukončovania bezdomovectva môžu zapojiť súkromní prenajímatelia z Bratislavy.

Z ulice do bytu

Projekt dostupného bývania je určený pre jednotlivcov či páry bez domova, s ktorými sociálni pracovníci už nejaký čas pracujú a ktorí sú pripravení zmeniť svoju sociálnu situáciu. Vagus teraz hľadá prenajímateľov ochotných prenajať im garsónku či jednoizbový byt.

Zmluvu prenajímateľ podpisuje s účastníkom projektu, platby za prenájom bytu zabezpečuje občianske združenie.

„Podstatou projektu je zabezpečiť človeku na ceste z ulice také podmienky na život, aby mal príležitosť znovu nadobudnúť stratené sociálne zručnosti a sebadôveru,“ skonštatovala neziskovka.

Pomohlo ministerstvo

Vagus získal nenávratný finančný príspevok z projektu financovaného z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Peniaze sú určené na spolufinancovanie nájmov pre ľudí zapojených v projekte na dva roky a mzdy pre sociálnych pracovníkov.

„Ide o pilotný projekt, ktorý má za cieľ pomôcť konkrétnym ľuďom, ale aj zbierať dáta na zostavenie metodiky pre ďalšie koncepčné rozvíjanie projektov bývania pre celé Slovensko,“ uviedla riaditeľka Vagusu Alexandra Kárová.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM