Alexandra Húsková Rôzne

Vlastník pozemkov pod PKO žiada zrušiť uznesenie o zachovaní tohto priestoru, inak si bude nárokovať na 43 miliónov eur

Ak bratislavskí mestskí poslanci nezrušia uznesenie o zachovaní celého Parku kultúry a oddychu (PKO), miliónové súdne spory už nebude možné vyriešiť mimosúdnou cestou. Takúto podmienku si dáva spoločnosť Henbury Development, vlastník pozemkov pod PKO.

Ilustračný obrázok k článku Vlastník pozemkov pod PKO žiada zrušiť uznesenie o zachovaní tohto priestoru, inak si bude nárokovať na 43 miliónov eur
Zdroj: TASR

Spoločnosť Henbury Development, vyčísľuje svoje pohľadávky voči mestu až do výšky viac než 43 miliónov eur. Rokovať o zrušení uznesenia by mali poslanci tento týždeň.

„Počas rokovaní sme dospeli k presvedčeniu, že faktickou prekážkou dosiahnutia možného konsenzu vo veci generálneho urovnania medzi Henbury a mestom je pretrvávanie platnosti uznesenia,“ napísala v liste mestu spoločnosť ešte koncom apríla.

Poslanci v uznesení z roku 2011 schvaľujú zachovanie celého kultúrneho stánku i žiadajú primátora, aby rokoval s Henbury z pozície neplatnosti zmluvy o spolupráci.

Ako kauza prebiehala si prečítajte tu: Mesto o PKO s investorom údajne stále rokuje. Obe strany o priebehu však mlčia

Henbury tvrdí, že dokument už považuje za neaktuálny. „Uznesenie v súčasnosti protiprávne žiada primátora vychádzať z právneho názoru, že zmluva o spolupráci je neplatná, hoci mesto je viazané súdnym rozhodnutím určujúcim opak,“ zdôrazňuje Henbury.

O platnosti zmluvy vedú obe strany spor. Súdy rozhodovali o tom, či mestskí poslanci predajom pozemkov pod PKO rozhodli aj o zbúraní objektu a či tak mohol bývalý primátor Andrej Ďurkovský zmluvu o spolupráci pri búraní s Henbury uzavrieť bez ich súhlasu.

Vlani v októbri bratislavský Krajský súd rozhodol, že zmluva je platná. Naznačil však, že súhlas či nesúhlas poslancov s búraním by mohol definitívne vyriešiť Najvyšší súd SR. Mesto naň v novembri minulého roku podalo dovolanie.

„Pokiaľ uznesenie nebude na najbližšom mestskom zastupiteľstve zrušené, bude to Henbury považovať za jasne prejavenú neochotu mestského zastupiteľstva nevyriešiť súdne spory mimosúdnou cestou a rokovania bude považovať za ukončené,“ uviedla spoločnosť.

Minulomesačné zasadnutie zastupiteľstva však bolo prerušené a bod o PKO poslanci nestihli prerokovať, vrátiť sa k nemu majú na pokračujúcom rokovaní v stredu 27. mája. Uznesenie podľa Henbury zväzuje mestu pri rokovaniach ruky a spoločnosť zdôrazňuje, že „možnosť zachovania PKO je nezlučiteľná s možnosťou mimosúdneho vyriešenia veci.“

Štvorica mestských poslancov z klubu Bratislava Inak chcela už vo februári zrušiť uznesenie, v ktorom sa zastupiteľstvo zaviazalo zachovať celý objekt. Reagovali tak na fakt, že investor odstúpil od zmluvy o spolupráci pri búraní PKO a mestu dal pred vymáhaním škody posledný termín na dohodu, a to do konca marca. Klub chcel takto napomôcť rokovaniam.

„Máme za to, že mesto nemá peniaze na rekonštrukciu PKO, ani na opätovné vyplatenie pozemkov, ani na jeho prevádzku a už vôbec nie na vyplatenie škody v takej obrovskej výške,“ tvrdila vtedy predsedníčka klubu Katarína Augustinič.

Viac o dianí v mestskom zastupiteľstve si prečítajte tu: Zbúraním PKO príde Bratislava o veľa,tvrdia aktivisti.Ako celá kauza nakoniec dopadne?

Hoci boli zrušeniu uznesenia otvorení aj niektorí ďalší poslanci mestského parlamentu, návrh nakoniec klub nepredložil. Zastupiteľstvo namiesto toho schválilo, že chce vidieť, ako plánuje primátor Ivo Nesrovnal riešiť problém s PKO. Do mája si vyžiadali jeho návrh opatrení a postupov i to, ako plánuje vyriešiť súdne spory medzi hlavným mestom a Henbury.

V programe tohtotýždňového rokovania sa však žiadny taký materiál z primátorovej dielne nenachádza. „O konkrétnom návrhu sa bude hovoriť na zastupiteľstve,“ odkázala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Henbury Development vlani v decembri mestu oznámila, že odstupuje od zmluvy o búraní PKO, lebo mesto si záväzky z nej neplní. So samosprávou sa však chce ešte dohodnúť, a to na takom riešení, ktoré by umožnilo uskutočniť ich projekt Nové PKO.

V závislosti od toho, aký bude mať dohoda obsah, by potom zvážila aj „uplatňovanie svojich ostatných nárokov“, ktoré z porušovania zmluvy vyplývajú. Mestu dala najprv termín do konca marca, teraz ho posunula do konca júna.

Ako vyzeralo PKO kedysi si pozrite tu: Jedinečné archívne zábery:Park kultúry a oddychu v časoch svojej najväčšej slávy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM