Tomáš Stupavský Rôzne

Vlak smer východ! Prekvapujúco sme sa na chodbe ani netlačili

Veľká noc je čoskoro tu a to na Slovensku znamená: hromadný presun obyvateľstva zo západu krajiny smerom na východ. Železnice už počas týždňa avizovali, že lístky sa postupne vypredávajú, preto sme si naplnenosť vlakov odskúšali na vlastnej koži a vydali sme sa z Bratislavy „smer východ“.

Ilustračný obrázok k článku Vlak smer východ! Prekvapujúco sme sa na chodbe ani netlačili
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

„Sťahovanie národa“ v našej krajine nastáva pravidelne trikrát do roka. Na dušičky, počas vianočných sviatkov a v neposlednom rade aj počas veľkonočných sviatkov. Vybrali sme sa aj my pocestovať si vlakom a vyskúšať si cestovanie počas tej najväčšej „špičky“.

Po príchode na Hlavnú stanicu sa pred nami objavil obraz, ktorý sme očakávali. Migrácia veľkej časti „Bratislavčanov“ nastala už v stredu (študentom totiž oddnes začali prázdniny), no vstupná hala bola plná ľudí, ktorí buď pokojne stáli a čakali na svoj spoj alebo v panike si utekali kúpiť lístok. Ten druhý prípad sa týkal aj nás. Pri pokladniach prekvapujúco nestáli rady ľudí a tak sme o pár sekúnd boli aj my „vyzbrojení" vlastným lístkom..

Všetky miesta obsadené

Na nástupište sme pribehli skutočne o 5 minút 12. Našim „osudovým vlakom“ sa stal Rýchlik 609 Spišan, ktorý v poobedňajších hodinách nabral smer Košice. Keďže sme si nekupovali miestenku, naskočili sme do najbližšieho vagónu.

Nevedomky sme nastúpili do veľkopriestorového vozňa, kde boli takmer všetky miesta obsadené a tie, ktoré boli voľné mali rezerváciu miestenkou.

Vybrali sme si sedadlo vedľa mladej slečny, ktorá nám neskôr prezradila, že je študentka, ale cestovanie zadarmo v tomto prípade nevyužila. „Presúvam sa na sviatky domov, ale lístok som si radšej kúpila aj s miestenkou, pretože som nechcela riskovať, žeby som stála dve hodiny na chodbe,“ povedala nám Silvia, ktorá pochádza zo Žiliny.

Dlho sme si na mieste neposedeli, pretože už na najbližšej stanici Bratislava-Vinohrady sme museli uvoľniť naše sedadlo pánovi, ktorý si zakúpil miestenku (aj tak sme mali v pláne prejsť sa po vlaku). Prešli sme ďalšie dva veľkopriestorové vozne a všade bolo veľa ľudí, no všetci si užívali pohodlné sedenie. Ľudia stáli iba pri toaletách (to boli „nešťastníci“ ako my a takisto cestovali bez miestenky).

Prekážky na chodbách

Konečne sme sa dostali do vagónu s kupé a „konečne“ sme sa dočkali aj ľudí stojacich na chodbe. No nebolo ich až tak veľa ako sme predpokladali. A tak sme sa začali tým davom predierať a vypytovať sa ľudí, prečo si radšej nekúpili miestenku?

„Ja cestujem iba do Trnavy, čiže tu chvíľku postojím,“ prezradil mladík, ktorý bol zmierený s tým, že nesedí. Oslovili sme aj pani stojacu na konci chodby.

„Priznám sa tento rok som cestovanie vlakom podcenila a kupovala som si lístok na poslednú chvíľu priamo na stanici. Bohužiaľ pani za pokladňou mi povedala, že už všetky miestenky sú vypredané. Ale aj tak som prekvapená, že vlak nie je až tak plný. Myslím si, že večer bude situácia na cestovanie oveľa horšia,“ povzdychla si.

Prešli sme do ďalšieho vagónu a tam to vyzeralo rovnako: všetky kupé plné a niekoľko ľudí stojacich na chodbe. Nazreli sme do jedného kupé, kde bolo jedno miesto voľné. A tak sme si nachvíľu sadli a vyspovedali prísediacich. „My sme si lístok kúpili už dva týždne dopredu, je to lepšie ako sa spoliehať na zázrak, že pred sviatkami budú niektoré miesta voľne,“ povedal mladý pár.

„Ja cestujem až do Košíc, takže logicky miestenka musí byť kúpená, to je bez debaty,“ dodal s úsmevom starší pán.

Miestenka je istota

Naše miesto sme onedlho opustili, pretože asi patrilo niekomu, kto nastupuje na najbližších staniciach. Opäť sme sa vydali kľučkovať medzi ľuďmi stojacimi na chodbe. V každom vozni sa objavili jedinci, ktorí smutne postávali pri okne, pretože nemali miesto. Dobrá rada, na sviatky sa asi naozaj oplatí si priplatiť za miestenku.

Aj keď už niekoľko hodín prebieha hromadné sťahovanie národa, musíme povedať, že my sme si vybrali vlak, ktorý bol preplnený „tak akurát“. Resumé: neprekvapilo nás, že sme nemali miesto, ale prekvapilo nás, že na chodbách sme sa netlačili.

Prečítajte si tiež: Železnice sa pripravujú na hromadné sťahovanie národa. ZSSK pridáva vlaky, RegioJet je už vypredaný

Cestovanie vlakom
1
Galéria
Cestovanie vlakom
4
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM