Rôzne Správy

VIZUALIZÁCIE: Pradiareň v areáli Cvernovky obnovia. Vzniknú v nej unikátne kancelárie

Chránený objekt Pradiarne v areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne bude mať nový účel. Zmení sa na výnimočné kancelárske a obchodné priestory.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Pradiareň v areáli Cvernovky obnovia. Vzniknú v nej unikátne kancelárie
5
Galéria
Zdroj: YIT Slovakia

Po ukončení pamiatkového výskumu, dostáva chránený objekt Pradiarne v areáli bývalej Bratislavskej cvernovej továrne reálne kontúry. Autormi projektu obnovy a konverzie Pradiarne a Silocentrály na nový účel – kancelárske a obchodné priestory, je renomovaný ateliér Architekti Bouda Masár.

Unikátne a kreatívne priestory

V objekte s názvom Pradiareň 1900 vznikne unikátny projekt, ktorý spojí jedinečnosť historického industriálneho priestoru so súčasnými trendami dizajnu a technického štandardu. Majiteľ areálu, spoločnosť YIT Slovakia, v súčasnosti ukončuje proces projektovania pre získanie stavebné povolenia na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky, s cieľom začať s rekonštrukciou v januári 2018.

„Spojením citlivej rekonštrukcie jednej z mála technických pamiatok v Bratislave a najvyšších technologických štandardov vzniknú v bývalej Pradiarni absolútne unikátne a kreatívne priestory, ktoré budú tvoriť zároveň jednu z dominánt novej štvrte,“ hovorí projektová manažérka YIT Slovakia Stanislava Paulíková.

Najväčšia zmena čaká fasádu

Z pohľadu rekonštrukcie, najväčšou premenou prejde fasáda, ktorá bude mať remeselný charakter podľa dokumentácie z roku 1964. V zmysle pamiatkovej obnovy dôjde aj k zmene súčasného vzhľadu okien na zelené v tvare, ktorý bol príznačný pre tzv. 3. stavebnú etapu objektu.

Nad rámec pamiatkovej ochrany pristúpil investor k rozhodnutiu rešpektovať objekt Silocentrály ako integrálnej súčasti objektu Pradiarne, v ktorej by mal vzniknúť priestor pre kaviareň a kongresovú sálu.

Popri projekte revitalizácie Pradiarne prebiehajú v areáli bývalej Cvernovky ďalšie asanačné a stavebné práce. V súčasnosti stále prebieha asanácia viacerých objektov na Páričkovej ulici z druhej polovice 20. storočia, ktorá je v tesnom kontakte s Pradiarňou, ako aj pokračovanie rekonštrukcie bytového domu PARI.

Obnova Pradiarne v areáli Cvernovky
5
Galéria
Zdroj: YIT Slovakia
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM