Rôzne

VIZUALIZÁCIE: Floriánske námestie by sa mohlo stať príťažlivým mestským priestorom

Floriánske námestie by mohlo byť ozdobou mesta príťažlivou pre chodcov i cyklistov. Predstavili projekt jeho revitalizácie.

Ilustračný obrázok k článku VIZUALIZÁCIE: Floriánske námestie by sa mohlo stať príťažlivým mestským priestorom
5
Galéria

Priestor pred Blumentálskym kostolom by sa mohol zlepšiť a stať príťažlivejším. Jeho možnú budúcu podobu predstavil architekt a zároveň miestny poslanec Martin Gajdoš spolu s ateliérom Endorfine.

Chodci v hlavnej úlohe

Revitalizácia Floriánskeho námestia by sa sústredila najmä na rozšírenie plochy námestia pre chodcov. Súčasťou priestoru by bolo aj súčasné parkovisko, z ktorého by sa stal rozšírený chodník. Dominantu námestia, podobne, ako je tomu teraz, by tvorilo barokové súsošie svätého Floriána.

Ako prezrádzajú vizualizácie, z jednotného rovného a bezbariérového povrchu námestia by vyčnievali ostrovčeky plné zelene so vsakovacou funkciou. Pribudol by aj mobiliár a vodné prvky. Ako uvádza portál YIM.BA, vyvýšené cyklotrasy by mali nadviazať na úseky na Májkovej alebo Blumentálskej ulici. Autori projektu by boli radi, ak by uzrel svetlo sveta už v najbližšom volebnom období.

„Autori štúdie Floriánskeho námestia vo svojom projekte predstavili aj víziu ideálneho riešenia celého okolia, ktoré by však bolo finančne veľmi náročné a nad rámec rozpočtu mestskej časti alebo príspevku developera,“ dopĺňa YIM.BA.

Ide o preloženie električkovej spojky, ktorá pretína Floriánske námestie, na pozemok v areáli Univerzitnej nemocnice a tiež o výstavbu podzemných garáží na Americkom námestí.

Obnova Floriánskeho námestia.
5
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM