Kultúra Kultúra

Viva Musica! festival uvedie projekt Spievankovo so symfonickým orchestrom

Spievankovo je unikát v detskej tvorbe a spracovanie detských pesničiek s profesionálnym 40-členným symfonickým orchestrom a päťčlennou kapelou je jedinečné a ponúka špičkovú svetovú kvalitu.

Ilustračný obrázok k článku Viva Musica! festival uvedie projekt Spievankovo so symfonickým orchestrom
Zdroj: Dnes24.sk

Tvorba Spievankova s autorským a aranžérskym pričinením Stana Palúcha (Pacora trio) posúva hranice detskej pesničky aj do oblasti hudobného vzdelávania. Veľkolepé hudobno-divadelné predstavenie pre celú rodinu bude mať premiéru na Viva Musica! festivale 15. júla v bratislavskom Istropolise.

Dvojica hudobníkov Mária Podhradská a Richard Čanaky už viac ako 13 rokov aktívne tvorí pre deti. Doteraz vydali 24 titulov a pravidelne vypredávajú koncertné sály. Na svojom konte majú už dve ocenenia SOZA za najpredávanejší nosič slovenských autorov a TOP audiovizuálny titul 2014 v rámci oceňovaní Panta Rhei Awards.

Tohtoročný festival Viva Musica! obohatia predstavením na motívy úspešného filmu Spievankovo 5 – O povolaniach. Nové dobrodružstvo Spievanky a Zahrajka sa odohráva v zázračnej krajine Spievankovo, kde odvšadiaľ znie hudba a každá činnosť je sprevádzaná spevom. Zahrajko bude mať narodeniny. Spievanka sa rozhodne, že si na pomoc s prípravou oslavy zavolá kamarátov zo sveta detí. Rozhodnú sa, že okrem samotnej oslavy by chceli Zahrajkovi vlastnoručne vyrobiť darčeky. V tom im pomôžu obyvatelia Spievankova – zvieratká, ktoré predstavujú rôzne povolania.

Deti sa od nich naučia nové veci pomocou tematických pesničiek. Pritom zažijú kopec zábavy a nečakaných dobrodružstiev, ktoré ich povedú krížom cez Spievankovo. A keďže príprava oslavy, ako aj výroba darčekov musia zostať v tajnosti, prináša to do príbehu veľa humorných situácií.

Kvalitná hudba v podaní Symfonického orchestra Viva Musica! a päťčlennej kapely Zajkoband, známi herci a vynovený scenár sú garanciou výnimočného kultúrneho zážitku pre celú rodinu.

Máriu Podhradskú práca s deťmi napĺňa a motivuje. Okrem úlohy Spievanky je učiteľkou angličtiny v materskej škole a inšpiráciu i motiváciu čerpá práve od detí. A ako sama hovorí: „Najväčším ocenením môjho poslania sú šťastné detské očká. Robí mi radosť, keď vidím, že naša hudba sa páči aj rodičom, ktorí si púšťajú Spievankovo v aute aj vtedy, keď nevezú deti.”

Richard Čanaky alias Zahrajko sa venuje okrem Spievankova aj produkčnej tvorbe vo vlastnom nahrávacom štúdiu, ktoré slúži aj ako postprodukcia pre projekty Spievankova. Okrem toho realizuje vlastné koncerty gospelovej hudby a je spoluautorom projektu Gospel talent, ktorý podporuje začínajúce talenty.

Jednou z víťaziek tejto súťaže je dnes už známa Sima Martausová. Hudobnej tvorbe sa teda venuje naplno, čo potvrdzujú aj jeho slová: „Cítim to ako výzvu, chcem odovzdávať druhým to, čo na druhej strane dostávam.”

V programe Viva Musica! festivalu 2016 sú koncerty takých interpretov, akými sú Edita Gruberová (22.7.), Mischa Maisky (8.7.), Jean Rondeau (29.7.), PaGAGnini (5.8.), Richard Galliano Sextet (12.8.) a Kronos Quartet (19.8.).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM