Alexandra Húsková Kultúra

Viva Musica: Dnes večer festival uvádza operu Kráľ Teodor

Dnes večer pokračuje na bratislavskom Hlavnom námestí festival Viva Musica! Opera Slovenského národného divadla (SND) uvedie operu Kráľ Teodor v Benátkach. Obsadenie jednotlivých úloh bolo otvorené študentom vyšších umeleckých škôl aj ich absolventom.

Ilustračný obrázok k článku Viva Musica: Dnes večer festival uvádza operu Kráľ Teodor
Zdroj: TASR

Dielo talianskeho skladateľa Giovanniho Paisiella hudobne naštudoval Marián Lejava, režisérkou je Lenka Horinková, scénu navrhol Jaroslav Valek, kostýmy Martin Kotúček, dramaturgom je Martin Bendik. V rámci tohto festivalu ide o vôbec prvé open air operné predstavenie.

Taliansky operný skladateľ Giovanni Paisiello je autorom viac ako 90 opier, ktoré napísal zväčša pre neapolské publikum na prelome 18. a 19. storočia.

Silnou stránkou jeho opier boli najmä vynikajúca hudobná charakteristika postáv, výstavba dramatických scén, humor, vtip a tiež nádherné lyrické melódie, ktoré rozochvievali srdcia ženskej časti publika.

Heroicko-komická operná dráma Kráľ Teodor v Benátkach vznikla na libreto vtedy známeho osvietenského básnika a kňaza Giovanniho Battistu Castiho a rozpráva príbeh samozvaného sicílskeho kráľa.

Svojmu autorovi priniesla obrovský úspech a hovorí sa, že ňou bol nadšený aj samotný Mozart, pričom mala vraj významný vplyv na vznik jeho Figarovej svadby.

Paisiellova opera (v spracovaní Hansa Wernera Henzeho) zaznie v podaní členov Operného štúdia SND. S týmto projektom prišla opera slovenskej prvej divadelnej scény.

Poskytne príležitosť mladým interpretom spevákom, inštrumentalistom, dirigentom či režisérom získať profesionálne skúsenosti na etablovanej opernej scéne a, samozrejme, upozorniť na seba odbornú verejnosť i divákov.

Obsadenie jednotlivých úloh bolo otvorené študentom vyšších umeleckých škôl aj ich absolventom.

Výzva sa stretla s mimoriadnou odozvou, a tak vedenie Opery SND a inscenačný tím mali možnosť obsadiť jednotlivé postavy viacerými sólistami, čo samozrejme prináša ďalší želateľný aspekt projektu – zdravú a inšpirujúcu konkurenciu. Na konkurz prišlo asi 150 mladých spevákov.

Jednotlivé úlohy v alternáciách stvárnia vyše dve desiatky mladých vokálnych umelcov, z ktorých väčšina bude prvý raz stáť vo svetlách rámp prvej slovenskej opernej scény. Predstavia sa Blanka Jílková, Kristýna Vylíčilová, Reinhild Buchmayer, Andrea Nemcová, Štefan Horváth, Klaus Dieter Paar, Marek Tokoš, Ruzil Gatin, Patrik Horňák, Juraj Kuchár, Csaba Kotlár, Josef Škarka, Tomáš Šelc a ďalší mladí umelci.

„Už pri mojom nástupe na post generálneho riaditeľa sme sa zaoberali myšlienkou vytvorenia Operného štúdia, bol to jeden z bodov môjho projektu, ktorý som predložil pri výberovom konaní,“ povedal pre generálny riaditeľ SND Marián Chudovský a dodal:* „Toto sme mali ako métu s tým, že umožníme mladým sólistom a inscenátorom vytvoríme priestor v divadle, aby pod dozorom umeleckých autorít sa vyvinula inscenácia, ktorá zapadne aj do nášho dramaturgického plánu. Už aj preto, že toto dielo bolo po premiére vo Viedni uvedené aj v Bratislave. Operné štúdio z nášho pohľadu overí aj kvalitu umeleckých výkonov mladých umelcov, z ktorých najlepší budú mať možnosť ďalšieho hosťovania v súbore.“*

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM