Nina Táborská Rôzne

Viete, ako sa stať hrdinom bez super schopností? Stačia vám vaše ruky a odhodlanie

Dnes si propomíname Európsky deň záchrany života. Po celej Európe a pravdaže aj v Bratislave sa pri tejto príležitosti koná podujatie, pri ktorom profesionáli bežným ľuďom ukazujú správne postupy, ako predísť tragédiám a zachrániť ľudský život. Pozrite sa ako môžete podať prvú pomoc aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Viete, ako sa stať hrdinom bez super schopností? Stačia vám vaše ruky a odhodlanie
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Každoročne sa náhle zastaví srdce mimo nemocnice približne u 350-tisíc Európanov. Keby sme im vedeli poskytnúť prvú pomoc, 100-tisíc by mohlo stále žiť. 16. október sa stal Európskym dňom záchrany života. Pri tejto príležitosti sa v hlavnom meste konala tlačová konferencia s odborníkmi zo Slovenskej resuscitačnej rady, Červeného kríža a Asociácie samaritánov Slovenskej republiky.

Na konferencii sa zúčastnili MUDr. Jozef Köppl, zakladajúci člen SRR, PhDr. Andrea Bratová, PhD. zo Slovenského Červeného kríža, MUDr. Marcel Sedlačko z ASSR, tvár SČK Barbora Rakovská a ďalšie známe osobnosti ako Robo Opatovský či Michaela Kocianová.

Hrozivé štatistiky

Počas roka každý deň zbytočne zomrie až tisíc ľudí. K náhlemu zastaveniu srdca dochádza najčastejšie doma a jedinými svedkami nešťastnej udalosti sa stávajú práve samotní členovia rodiny. Poskytnúť okamžitú rýchlu pomoc v takejto situácii je dôležitejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Rozhodujú minúty, ba dokonca sekundy.

„Tisíc ľudí denne umrie na zástavu obehu. Rozhodujúcim faktorom, aby sa tomu predišlo je čas. Čas je záchrana a záchrana je podanie prvej pomoci. Ten čas nemajú záchranári, ten čas má osoba, ktorá je pri neštastnej udalosti a mala by okamžite pomôcť,“ uviedol pre Bratisava24.sk MUDr. Jozef Köppl.

Ako dodal, „darovať človeku jednu minútu navyše znamená zachrániť mu život.“

O prežití sa rozhoduje bezprostredne po kritickej nehode. Prvá pomoc nie je o zložitých vedomostiach, ale o vôli. Aj niekoľko jednoduchých úkonov dokáže zachrániť mnohé životy.

Viete čo stačí na záchranu ľudského života?

„Dve ruky a rozhodnutie, že chcem,“ odpovedá Marcel Sedlačko. „Stačí pritom len laická pomoc. Každý jeden z nás môže byť záchrancom a nemusí mať ani super schopnosti,“ dodal Sedlačko.

Ako si zachovať chladnú hlavu?

„Pri profesionáloch aj pri rôznych stresových situáciach sa taká vec, ako že by si odborník nezachoval chladnú hlavu stať nemôže,“ hovorí Sedlačko. Ak sa s tým človek ale stretne po prvýkrát, je normálne, že situácia môže byť natoľko stresujúca, že človek podľahne panike.

Zachovať pokoj a chladnú havu predstavujú najdoležitejšie faktory, aby sme v danom okamihu urobili čo najsprávnejšie rozhodnutie, zhodli sa odborníci.

„Pomôcť môžu práve kurzy a cvičenia, ktoré človek môže absolvovať. Výcviky o poskytovaní prvej pomoci je to najjednoduchšie riešenie, ako sa človek v pokojnej atmosfére a podmienkach stretne s modelovou situáciou, ktorá ho určite pripraví lepšie na reálnu situáciu,“ vysvetlil.

Podľa Európskej resuscitačnej rady by viac ľudí vzdelaných v resuscitácii mohlo ročne zachrániť v Európe 100-tisíc životov.

„V prvom rade treba zistiť čo sa stalo. Či ide o nejakú nehodu, zrážku, či človek len tak skolaboval, prišlo mu zle… Treba okamžite zistiť či človek dýcha a zavolať 112, zachovať pokoj a podať presnú adresu a opis situácie,“ radí Jozef Köppl.

Na námestí OC Eurovea sa pri príležitosti tohto dňa konalo sprievodné podujatie, na ktorom sa návšetvníci mohli dozvedieť ako podať prvú pomoc a zachovať si chladnú hlavu, ak sa niekto v našom okolí ocitne v život ohrozujúcej situácii.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM