Nina Táborská Kultúra

Vieme prvé mená Waves Bratislava! Festival sľubuje viac ako 100 koncertov za dva dni

Hoci do festivalu zostávajú tri mesiace, organizátori už teraz zverejňujú prvé mená účinkujúcich a sľubujú atraktívny dvojdňový program s viac ako 100 kapelami a ďalšími sprievodnými akciami.

Ilustračný obrázok k článku Vieme prvé mená Waves Bratislava! Festival sľubuje viac ako 100 koncertov za dva dni
Zdroj: Dnes24.sk

Desať klubov a priestorov v centre hlavného mesta, približne dvesto hudobníkov a hudobných profesionálov, zvučné aj nové zahraničné mená i domáce talenty. To je v skratke festival Waves Bratislava 2015, ktorý sa bude konať počas prvého októbrového víkendu.

Prvé mená

Tento ročník prinesie niekoľko noviniek. Návštevníkov budú asi najviac zaujímať mená hudobníkov, ktorých uvidia. Waves Bratislava ako festival showcaseového typu neponúka notoricky známe veľké hviezdy, ale predovšetkým dosiaľ neopočúvané formácie a jednotlivcov s potenciálom presiahnuť hranice lokálnych scén.

Je primárne určený publiku, ktoré rado objavuje zaujímavú novú hudbu. V minulých rokoch podujatie pomohlo odkryť viaceré zahraničné kapely vrátane BRNS a Antona Maskeliadeho, ktorí si teraz zahrajú u nás na Pohode a Grape. Zo slovenských interpretov sa na ďalšie zahraničné festivaly dostali napríklad Jimmy Pé a Nvmeri.

Do Bratislavy tentokrát Waves privezie mená ako Pablo Nouvelle (CH), Siv Jakobsen (NO), PINS (UK), Joy Wellboy (BE), Mynth (AT), Leyya (AT) a The Hearing (FI).

“Pri všetkých menovaných platí, že dosiahli významný úspech doma. Waves festival ich v medzinárodnej hudobnej kariére môže posunúť o krok ďalej, všetci na to majú výborné predpoklady. Napríklad pesničkárka Siv Jakobsen a skladateľ Pablo Nouvelle sa už teraz tešia priazni významných mienkotvorných médií ako The Guardian či BBC. Pablo Nouvelle je navyše vo vydavateľstve pod jednou strechou s takými menami ako Rudimental či Clean Bandit,” priblížila zahraničný line-up Jana Polnischová z programového tímu Waves Bratislava.

Prvými potvrdenými účinkujúcimi z domácej scény sú Puding pani Elvisovej, Fresh Out Of The Bus, Nvmeri, Talent Transport, Stroon a La3no Cubano.

PPE po piatich rokoch práve vydali novú nahrávku, takže na Waves sa predstavia s úplne novým koncertným programom.

Medzinárodná konferencia

Od nultého ročníka je neodmysliteľnou súčasťou festivalu medzinárodná konferencia určená pre hudobných profesionálov. Jej celý program nájdete tu. Novinkou je, že témy panelových diskusií týkajúcich sa slovenských reálií sa budú vyberať pomocou dotazníka.

“Chceme tak dať priestor ľuďom, ktorí sa na Slovensku venujú hudbe, aby sa podieľali na vytváraní tejto časti programu a vyjadrili sa, o ktorých témach by v Bratislave diskutovali najradšej,” vysvetlil riaditeľ Waves Bratislava Tibor Holoda.

Za dva dni sa na Waves Bratislava predstaví okolo stovky domácich a zahraničných účinkujúcich. do 30. júla si môžete momentálne zakúpiť permanentku za 9 eur. .

Waves Central Europe

Partnerské festivaly Waves Vienna a Waves Bratislava vznikli s cieľom poskytnúť odrazový mostík pre hudbu, ktorá má ambíciu i potenciál prekročiť hranice domovských krajín. Podujatie, ktorého história siaha do roku 2011, preto zahŕňa aj časť venovanú zástupcom hudobného priemyslu.

Jeho cieľom je pozdvihnúť profesionalitu regionálnej hudobnej brandže na úroveň, ktorá vytvorí lepšie podmienky na spoluprácu a úspešné umiestnenie sa na zahraničnom hudobnom trhu. Od roku 2015 funguje pod novou spoločnou platformou Waves Central Europe.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM