Tomáš Stupavský Rôzne

VIDEO: Nazrite s nami do útrob jedného zo symbolov Bratislavy

Bratislavský Kostol svätej Alžbety, nazývaný tiež Modrý kostolík, je považovaný za klenot secesie a je známou pamiatkou nášho mesta, ktorú vyhľadávajú domáci, ale aj zahraniční turisti. Nakukli ste už niekedy dovnútra?

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Nazrite s nami do útrob jedného zo symbolov Bratislavy
Zdroj: TASR

Ak sa vyberiete na výlet do hlavného mesta a kultúra vám nie je cudzia, určite by ste si jeho návštevu nemali nechať ujsť. Jeho základný kameň bol položený už v roku 1909 a stavebné práce trvali ďalšie štyri roky.

Kostol sa nedá prehliadnuť vďaka veľmi typickej modrej omietke a modro glazovanej strešnej krytine. Kostol je zasvätený uhorskej svätici Alžbete a mal byť akýmsi symbolickým mauzóleom cisárovnej Alžbety známej tiež ako Sissi. Keďže pre secesiu bola charakteristickým zdrojom príroda, na kostolíku sa nachádzajú opakujúce sa prírodné motívy listov a kvetov.

Mozaika s postavou svätej Alžbety držiacej v náručí ruže bola inšpirovaná legendou, ktorá hovorí, že dary, ktoré sv. Alžbeta dala chudobným, sa v okamihu ich ohrozenia zmenili na kvety ruží. V dnešnej dobe je Modrý kostolík vyhľadávaným miestom sobášov.

Prečítajte si tiež: VIDEO: Aj v Bratislave sa dá zažiť čarovná jeseň

Zdroj info: Bratislava Region Tourism

Modrý kostolík
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM